Payız mövsümündə meyvə-tərəvəz bolluğu sağlam qidalanmaq üçün ideal görünür, lakin bəzi faydalı məhsullar qan şəkərini gözlənilmədən yüksəldə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, endokrinoloq Nataliya Tananakina Championat.com-a açıqlamasında bu vəziyyəti “qlikemik təl trapı” adlandırıb və xüsusilə diabetə meyilli insanların ehtiyatlı olmalı olduğunu bildirib.

Onun sözlərinə görə, payızda ən çox yeyilən alma, armud, üzüm kimi meyvələr, eləcə də balqabaq, kök, çuğundur və yer şabalıdı (pasternak) yüksək qlikemik indeksə malikdir. Bu o deməkdir ki, bu qidalar çox miqdarda və təkbaşına qəbul edildikdə qlükoza qana çox sürətli şəkildə daxil olur və orqanizmə yük yaradır. Tananakina qeyd edib ki, belə məhsullar “gizli şəkər yüksəldiciləridir”, çünki insanlar onları “sağlamdır” deyə məhdudiyyətsiz yeyir, amma nəticədə şəkər kəskin şəkildə artır.

Mütəxəssis xəbərdar edir ki, karbohidrat mübadiləsi pozulan və ya diabet riski olan şəxslər bu qidaları ölçülü şəkildə qəbul etməli və porsiyalara diqqət etməlidirlər. Onun fikrincə, əsas səhvlərdən biri bu məhsulları tək yeməkdir, çünki onlar tez həzm olur və insulinin sürətli yüksəlişinə səbəb olur. Endokrinoloq məsləhət görür ki, yüksək qlikemik indeksli məhsulları zülal və faydalı yağlarla birlikdə yemək lazımdır. Bu üsul qlükozanın qana daxil olmasını yavaşladır, şəkərin kəskin sıçramasının qarşısını alır və gün boyu enerjini daha sabit saxlayır.

O, misal kimi almaya yanında qoz-fındıq, kök salatına bitki yağı, balqabağa isə qatıq əlavə etməyi tövsiyə edir. Mütəxəssis vurğulayır ki, düzgün birləşmələrdən istifadə etməklə hətta şirin və nişastalı payız məhsullarını belə sağlam şəkildə rasionda saxlamaq mümkündür.