
Payız və qış mövsümündə bir çox insan immuniteti gücləndirmək üçün təbii yollar axtarır və ən məşhur içkilərdən biri də zoğal şirəsidir. Foodinfo.az xəbər verir ki, zoğal şirəsi həm dadlı, həm də qədimdən bəri müalicəvi içki kimi tanınır və tədqiqatlar onun orqanizmə çoxşaxəli fayda verdiyini təsdiqləyir.
Mütəxəssislər bildirir ki, gündə 1-2 stəkan zoğal şirəsi içmək immuniteti dəstəkləyir, ürək-damar sistemini qoruyur, sidik yollarında iltihabı azaldır və həzm prosesini yaxşılaşdırır. Amerikalı dietoloq Kerolin Meyers Championat.com-a açıqlamasında qeyd edib ki, zoğalın tərkibindəki antioksidantlar sərbəst radikallarla mübarizə apararaq bədəni xəstəliklərdən qoruyur.
Onun sözlərinə görə, zoğal şirəsi həm uşaqlar, həm də böyüklər üçün stress dövrlərində əla seçimdir, lakin düzgün hazırlanması və saxlanması çox önəmlidir. Mütəxəssis xəbərdarlıq edir ki, təzə hazırlanmış və şəkərsiz zoğal şirəsi yalnız 2-3 gün soyuducuda öz faydasını saxlayır, şəkər əlavə edildikdə isə saxlanma müddəti artır, amma faydalılığı azalır.
Uzunmüddətli saxlama üçün zoğal şirəsini buz qəliblərinə töküb dondurmaq məsləhət görülür, çünki belə halda yarım ilədək keyfiyyətini itirmir. Zoğal donmuş halda istifadə olunacaqsa, əvvəlcədən əridilməməli, ya qaynar su ilə qarışdırılmalı, ya da blenderdə birbaşa hazırlanmalıdır. Ekspertlər bildirir ki, zoğalın keyfiyyətli olması üçün giləmeyvə parlaq qırmızı, sərt və zədəsiz olmalıdır, qablaşdırmada böyük buz kristalları olmamalıdır.
Zoğal tapılmadıqda onu bəzən bəlğəmgətirici təsirli kalina, C vitamini ilə zəngin itburnu, görməni gücləndirən yabanı yemişan və ya antiseptik xüsusiyyətli qırmızı qarağatla əvəz etmək mümkündür. Maraqlıdır ki, zoğalın digər şimal giləmeyvələri ilə birləşməsi daha güclü təsir göstərir: məsələn, zoğal + çaytikanı immunitet üçün “təbii sipər” hesab olunur.
Lakin faydaları ilə yanaşı, zoğal şirəsinin hər kəs üçün uyğun olmadığı da qeyd edilir. Mütəxəssislər xəbərdar edir ki, mədə yarası, turşuluğu yüksək qastrit, sidikdaşı, diabet, qaraciyər problemi və zəif diş emalı olan şəxslər bu içkini ehtiyatla istifadə etməlidirlər. Bundan əlavə, qan durulaşdırıcı dərman qəbul edən insanlarda zoğal həmin dərmanların təsirini gücləndirə bilər ki, bu da risk yaradır. Ona görə də zoğal şirəsi çox faydalı olsa da, onu düzgün dozada və həkim məsləhəti ilə içmək ən təhlükəsiz yoldur.