
Dəmir çatışmazlığı xüsusilə qadınlar arasında geniş yayılıb və yorğunluq, zəif diqqət, başgicəllənmə kimi simptomlarla özünü göstərə bilər. Foodinfo.az bildirir ki, ABŞ-ın Kolumbiya Universitetinin qidalanma üzrə mütəxəssisi doktor Emily Thompson deyir ki, dəmir çatışmazlığı yalnız qanazlığı ilə məhdudlaşmır, həm də enerji səviyyəsini, immun sistemini və ümumi sağlamlığı zəiflədə bilər.
Mütəxəssis əlavə edir ki, dəmirin ən yaxşı mənbələri arasında qırmızı ət, toyuq, balıq, yumurta və paxlalılar yer alır. Thompson vurğulayır ki, dəmirin orqanizm tərəfindən daha yaxşı sorulması üçün C vitamini ilə birlikdə qəbul etmək lazımdır. Məsələn, dəmir zəngin qidalara portağal suyu, kivi və ya qırmızı bibər əlavə etmək faydalıdır.
Araşdırmalar göstərir ki, menstruasiya dövründə qadınlar üçün dəmir ehtiyacı daha yüksəkdir. Həkimlər, xüsusilə hamiləlik dövründə və intensiv fiziki fəaliyyət zamanı dəmir çatışmazlığının qarşısını almaq üçün qidalanmaya diqqət yetirməyi tövsiyə edirlər.
Thompson həmçinin xəbərdarlıq edir ki, qəhvə, çay və yüksək kalsium tərkibli məhsulların dəmirlə zəngin qidalarla eyni vaxtda qəbulu dəmirin sorulmasını azalda bilər. Ona görə də, bu məhsulların qəbulunu yeməklərdən 1-2 saat ayırmaq məsləhətdir.
Həkimlərin tövsiyəsinə görə, dəmir çatışmazlığının qarşısını almaq üçün balanslı və müxtəlif qidalanma çox vacibdir. Düzgün planlaşdırılmış rasion həm enerji səviyyəsini yüksəldir, həm də ümumi sağlamlığı dəstəkləyir.