
Səhər yeməyi günün ən vacib qidasıdır, lakin bir çox insan səhər yeməyində səhv vərdişlər edir.
Foodinfo.az bildirir ki, Avstraliyanın Sidney Universitetinin qidalanma üzrə mütəxəssisi doktor Helen Grifitsin sözlərinə görə, səhər yeməyində yüksək şəkərli və yağlı qidaların tez-tez qəbulu uzunmüddətli sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Mütəxəssis əlavə edir ki, belə səhər yeməkləri qanda şəkərin sürətlə yüksəlməsinə gətirib çıxarır və gün ərzində enerji dalğalanmalarına səbəb olur. Eyni zamanda, bu vərdiş piylənmə və insulin müqaviməti riskini artırır.
Grifits vurğulayır ki, səhər yeməyində zülal və liflə zəngin qidalar – yumurta, qatıq, paxlalılar, tam dənli məhsullar – seçmək bədənin enerji səviyyəsini sabit saxlayır və iştahı tənzimləyir. O, həmçinin tövsiyə edir ki, təbii meyvələr şəkər əvəzi kimi istifadə olunsun, hazır şirniyyat və şəkərli içkilərdən isə qaçınılsın.
Araşdırmalar göstərir ki, səhər yeməyini düzgün quran insanlar gün ərzində daha yaxşı diqqət göstərə, zehni fəaliyyətlərini yüksək səviyyədə saxlaya və metabolik xəstəliklərin riskini azalda bilirlər.
Həkimlər əlavə edir ki, səhər yeməyini yeməmək də sağlamlığa mənfi təsir göstərir; bu, qanda şəkərin düşməsinə, yorğunluğa və hətta günün sonrakı saatlarında həddindən artıq yeməyə səbəb ola bilər.
Grifitsin sözlərinə görə, balanslı səhər yeməyi yalnız fizioloji deyil, həm də zehni sağlamlıq üçün vacibdir. O, insanlar arasında səhər yeməyi vərdişinin artırılmasının uzunmüddətli sağlamlıq nəticələrini yaxşılaşdıracağını bildirir.