
Uşaqlıqdan tanıdığımız quru üzüm bəzən bəyəndiyimiz, bəzən isə şirniyyatlardan ayırmağa çalışdığımız bir məhsul olub. Amma az adam onun orqanizmə göstərdiyi böyük təsirdən xəbərdardır. Foodinfo.az xəbər verir ki, “Edimdoma.ru” və “Kuban xəbərləri”nə danışan mütəxəssislərin fikrincə, gündəlik az miqdarda quru üzüm yemək ürəkdən bağırsağa qədər bir çox orqan sisteminə müsbət təsir göstərir.
Əslində quru üzüm sadəcə qurudulmuş üzümdür. Günəş altında və ya xüsusi şəraitdə qurudulduqdan sonra suyu buxarlanır, nəticədə onun tərkibindəki şəkərlər və faydalı maddələr daha çox cəmlənir. Cəmi 1/4 stəkan quru üzümdə təxminən 120 kalori, 32 qram karbohidrat, 2 qram lif və 300 mq-a yaxın kalium olur. Bu da onu qida dəyərinə görə superməhsullardan birinə çevirir.
Dietoloqların sözlərinə görə, quru üzümün tərkibindəki lif həzm sisteminin işini tənzimləyir, bağırsaq mikroflorasını gücləndirir və qəbizliyin qarşısını alır. Həmçinin bu liflər “pis” xolesterinin səviyyəsini aşağı salaraq ürək-damar xəstəliklərinin riskini azaldır.
Əsas minerallardan biri olan kalium isə ürək ritmini sabit saxlayır, əzələlərin işini tənzimləyir və orqanizmdə su balansını qoruyur. Bu da xüsusilə yüksək fiziki aktivliyi olan insanlar üçün vacibdir.
Quru üzüm həm də antioksidantlar və prebiotiklərlə zəngindir. Onlar damarlara elastiklik qazandırır, diş və ağız sağlamlığını dəstəkləyir, immun sistemini gücləndirir və hüceyrələrin qocalmasını ləngidir.
“Bor, dəmir, maqnezium və kalium kimi mikroelementlər sümüklərin, ürəyin, sinir sisteminin və digər orqanların sağlamlığında mühüm rol oynayır, həmçinin orqanizmin qocalma prosesini yavaşladır,” – deyə tibb elmləri namizədi, dietoloq Angelina Dyubina “Kuban xəbərləri”nə bildirib.
Bununla belə, bu faydalı məhsulu həddən artıq qəbul etmək olmaz. Quru üzüm şəkərlə zəngin olduğuna görə gündə təxminən bir ovuc (təxminən 1/4 stəkan) istehlak edilməsi tövsiyə olunur. Həddindən artıq qəbul bağırsaq pozğunluğuna və kaliumun çoxluğu səbəbindən elektrolit balansının pozulmasına səbəb ola bilər. Şəkərli diabeti olan şəxslər isə bu məhsulu rasionlarına daxil edərkən xüsusilə ehtiyatlı olmalıdır.
Quru üzümü gündəlik qidalanmaya qatmaq çox asandır – səhər sıyığında, salatda, plovda və ya şirniyyatlarda istifadə edilə bilər. Bu kiçik, amma güclü məhsul orqanizmi daxildən möhkəmləndirir və sağlamlığınızı uzunmüddətli qorumağa kömək edir.