Şaurma sürətli yeməklər arasında çox məşhurdur, lakin onun sağlamlığa təsiri tərkibdən asılıdır. Foodinfo.az xəbər verir ki, diyetoloq Aleksandr Çetverikov Samaraonline24.ru-ya açıqlamasında bildirib ki, şaurmanın faydalılığı və ya zərərliyi istifadə olunan ət və digər ərzaqlara bağlıdır. Əgər ət dietikdirsə, məsələn, toyuq və ya hinduşka, onun yağ miqdarı az olur. Lakin içində donuz və ya qoyun əti varsa, şaurmanın kalori miqdarı artır.

Həmçinin, hazırlama üsulu da önəmlidir. Əti qızartmaq əvəzinə, suda və ya buxarda bişirmək daha faydalıdır. Şaurmada bol miqdarda təzə tərəvəz varsa, bu yemək minerallar, vitaminlər və liflə zəngin olur.

Çetverikov soyalara da diqqət yetirməyi tövsiyə edir. Yağlı souslar şaurmanın kalorili olmasına səbəb olur və həddindən artıq istehlak edildikdə həzm sistemi problemlərinə yol açır.

Ənənəvi lavaş yüksək dərəcəli undan hazırlanır və əsasən nişastadan ibarətdir, lakin tam buğda unundan hazırlanan lavaş B qrupu vitaminləri ilə zəngin olur və ürək-damar, sinir sistemi üçün faydalıdır.

Diyetoloq vurğulayır ki, şaurma ayda bir-iki dəfə istehlak edilməlidir və onu nahar və ya şam yeməyi əvəzi kimi qəbul etmək düzgün deyil. Belə qayda ilə həm dadından zövq alınır, həm də sağlamlığa mənfi təsirin qarşısı alınır.