
Tez bişən əriştə və makaronun dadı bənzəsə də, onların hazırlanma texnologiyası və tərkibi tam fərqlidir. Foodinfo.az xəbər verir ki, PNI PU-nun Kimya və Biotexnologiya kafedrasının elmi işçisi Anton Belkin URA.RU-ya açıqlamasında bildirib ki, əsas fərqlər təkcə bişmə vaxtında deyil, həm də istehsal texnologiyasında və qida dəyərindədir. Onun sözlərinə görə, sürətli bişən əriştəyə unla yanaşı müxtəlif nişastalar, sabitləşdiricilər, dad gücləndiricilər, toz şəklində soya sousu və qlüten əlavə olunur. Bu əlavələr məhsulun uzun müddət quru halda saxlanmasını təmin edir.
Belkin qeyd edib ki, adi makaron isə əsasən buğda unu və sudan ibarət olur, əlavə konservant və dad gücləndiriciləri olmur, buna görə də onun qida dəyəri və tərkibi daha təbii sayılır. Mütəxəssislər vurğulayır ki, sürətli əriştə rahat olsa da, onun tərkibində olan əlavə maddələr bəzən həzm sisteminə təsir edə və qida dəyərini azalda bilər.
Digər tərəfdən, payız mövsümündə immuniteti gücləndirmək üçün çaytikanı (çaytikanı) çayı da tövsiyə olunur. Dietoloq Olqa Redina “Vechernaya Moskva”ya açıqlamasında deyib ki, çaytikanı maqnium, kalsium, kalium, dəmir, amin turşuları, karotenoidlər və flavonoidlərlə zəngindir. Onun sözlərinə görə, bu meyvədə A, B3, B6, B9 və C vitaminləri bol miqdarda mövcuddur və serotonin istehsalını stimullaşdıraraq əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır.
Beləliklə, gündəlik qidalanmada həm sürətli bişən məhsullardan istifadə edərkən tərkibə diqqət etmək, həm də təbii vitaminlərlə zəngin içkilərlə immuniteti dəstəkləmək vacibdir.