Son tədqiqatlar göstərir ki, bəzi qidalar gənclərdə həddindən artıq yemə vərdişini gücləndirə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, ABŞ-ın alimləri müəyyən ediblər ki, 18–21 yaş arası yeniyetmələr və gənclər ultra-işlənmiş məhsullara daha həssasdır və onların qəbulu kalori qəbulunu artırır. Tədqiqat, Obesity jurnalında dərc olunub və iştirakçılar 18–25 yaş arasında, çəkisi ən azı altı ay stabilliyi qorunmuş 27 nəfərdən ibarət olub.
İki həftəlik araşdırmada könüllülər iki fərqli pəhrizə uyğun qidalanıblar: biri 81% ultra-işlənmiş məhsullardan ibarət, digəri isə bu cür qidaları tamamilə istisna edən pəhriz. Qidalanma laboratoriyada və metabolik mətbəxdə ciddi şəkildə nəzarət olunub. Hər iki menyu makronutrientlər, lif və mineral tərkibi baxımından eyni səviyyədə balanslaşdırılıb.
Araşdırmanın maraqlı hissəsi “şved masası” şəraitində iştirakçıların sərbəst yemə davranışının müşahidəsi olub. Onlara 1800 kilokalorilik təxminən dörd qat böyük bir səhər yeməyi təqdim olunub və iştirakçılardan ac olmadıqları halda yeməyə davam edib-etmədikləri yoxlanılıb. Nəticələr göstərib ki, pəhriz növü ümumilikdə kalori qəbuluna birbaşa təsir etməsə də, yaş fərqi vacib rol oynayır. 18–21 yaşlılar ultra-işlənmiş məhsulların təsiri ilə daha çox kalori qəbul edib və ac olmadıqları halda yeməyə davam ediblər. 22–25 yaş qrupunda isə belə təsir müşahidə olunmayıb.
Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, gənclərin pəhriz davranışı yalnız həyat tərzi və irsi amillərlə deyil, həm də qida seçimləri ilə bağlıdır. Ultra-işlənmiş məhsullar, amerikalı gənclərin rasionunun 55–65%-ni təşkil edir və əvvəllər metabolizm pozğunluğu, ürək-damar xəstəlikləri və digər sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilmişdi.
Gələcəkdə alimlər nümunə sayını artırmağı, həmçinin neyrovizualizasiya və biomarkerlərdən istifadə edərək bu məhsulların gənclərin qida davranışına təsir mexanizmlərini daha yaxşı araşdırmağı planlaşdırırlar. Məqsəd, gəncləri sağlam qidalanmaya yönəltmək və həddindən artıq yemə riskini azaltmaqdır.






