Kartof püresi hazırlayarkən çox və ya az çıxması tez-tez rast gəlinən problemdir. Foodinfo.az Sports.kz saytına istinadla xəbər verir ki, ev kulinarlara görə, bunun qarşısını sadə bir qayda ilə almaq mümkündür.

Mütəxəssislər bildirir ki, xam kartof bişərkən təxminən üçüncü hissəsini itirir. Nəticə həm sortdan, həm də əlavə edilən süd və ya qaymağın miqdarından asılıdır.

Kulinarlara görə, bir yetkin insan üçün 200–250 qram xam kartof yetərlidir. İki nəfər üçün təxminən 400–500 qram, yəni dörd–beş orta boy kartof kifayətdir. Beləliklə, bişirildikdən sonra təxminən 300 qram püresi alınır, iki normal porsiya üçün kifayət edir.

Bəzi istifadəçilər isə daha sadə üsuldan istifadə edirlər: “Bir nəfər üçün iki kartof götürürəm və bunu iki ilə vururam”, “Hər kəs üçün bir–iki kartof hesab edirəm”.

Bişirərkən kartof nəm itirir, püresi isə süd, qaymaq və ya yağla qarışdırdıqda həcmi artır. Ona görə mayeni tədricən, təxminən 50 millilitr əlavə etmək məsləhət görülür. Əks halda, püre çox sulu ola bilər.

Artıq çıxan püreyi də digər yeməklərə çevirmək mümkündür. Məsələn, püredən kroket hazırlamaq olar: kiçik toplar şəklində formalaşdırıb un, yumurta və çörək qırıntısına bulayıb qızarda bilərsiniz. İstəyə görə içərisinə pendir və ya kolbasa əlavə etmək olar.

Püreden həmçinin qızardılmış kartof “blincikləri” və ya oladi hazırlamaq mümkündür. Bunun üçün püreyə yumurta və az miqdarda un əlavə edib qızardın.

Artıq püre həmçinin sobada xırtıldayan kartof “qırıntısı” və ya pendir və tərəvəzlərlə hazırlanan ləzzətli zapekanka üçün də istifadə edilə bilər. Bu üsullarla artıq püre israf olmadan yeni yeməklərə çevrilir.