Sadə və əlçatan qida birləşmələri bağırsaq sağlamlığını gücləndirmək və bədənin müdafiə gücünü artırmaq üçün təsirli vasitə ola bilər. Foodinfo.az Sports.kz saytına istinadla xəbər verir ki, tibb üzrə fəlsəfə doktoru, Piroqov adına universitetin müəllimi Dmitri Karpenko kefirin faydasını necə artırmaq lazım olduğunu izah edib.

Mütəxəssis deyib ki, kefirin təsirini gücləndirən əsas məqam onu qida lifləri ilə birlikdə qəbul etməkdir. Onun sözlərinə görə, lif bağırsaq üçün qidalanma mühiti rolunu oynayır və bədənin öz faydalı bakteriyalarına dayaq olur.

Kefir isə bəsləyici tərkibi ilə seçilir və canlı faydalı mədəniyyətlərdən ibarət olur. Bu tandemin bir araya gəlməsi bağırsaqda qısa zəncirli yağ turşularının yaranmasını artırır.

Mütəxəssis bildirib ki, həmin maddələr — butirat, propionat və asetat — həm iltihabi proseslərin tənzimlənməsində, həm də bağırsaq hüceyrələrinin enerji ehtiyacının qarşılanmasında böyük rol oynayır. Bu maddələr bağırsağın normal işləməsini dəstəkləyir və ümumi rahatlığı artırır.

Karpenko qeyd edib ki, gündəlik həyatda kefiri meyvə və quru meyvələrlə, tam taxıl çörəyi ilə, kəpək ilə və çoxtaxıllı sıyıqlarla birləşdirmək mümkündür. Bu cür birləşmələr həm doyumluluğu artırır, həm də bağırsağın fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir.

Zaman məsələsinə gəldikdə, mütəxəssis kefirin istənilən vaxt uyğun olduğunu deyib. Onu gecə yatmazdan bir neçə saat əvvəl, ikinci yığım kimi və ya günortadan sonra ara yemək kimi içmək olar.