Sağlam və enerjili şirin seçimi üçün mütəxəssis tövsiyələri. Foodinfo.az Sports.kz-ya istinadla xəbər verir ki, marşmelou (zefir) yağsızlığı və pektin və ya agar sayəsində bağırsaq üçün faydalı təsiri ilə sevilən şirindir. Lakin hazır məhsulların tərkibində çoxlu şəkər və süni aromatlar ola bilər. Nutrisiyoloq Sofiya Çernenko ən faydalı zefiri seçmək yollarını açıqlayıb.

Mütəxəssis qeyd edib ki, ən yaxşı seçim meyvə püresi və pektinlə hazırlanmış zefirdir. Ənənəvi olaraq zefir alma püresi əsasında hazırlanır və oradakı təbii pektin məhsula möhkəm, elastik struktur verir. Pektin həll olunan lifdir, bağırsaq üçün faydalıdır və xolesterinin azaldılmasına kömək edir.

Keyfiyyətli zefirin tərkibi sadə olmalıdır: alma və ya digər meyvə püresi, şəkər, yumurta ağı və pektin (bəzən agar ilə birgə). Belə zefir az tərkibli, təbii və faydalıdır.

Pektin vs agar-agar: Pektin yumşaq, əriməyə yaxın struktur verir və meyvə dadını daha yaxşı çatdırır. Agar-agar isə daha sıx, möhkəm zefir yaradır, amma meyvə dadını zəiflədə bilər. Buna görə də təbii dad və yumşaqlıq baxımından pektinli zefir üstünlük təşkil edir.

Mütəxəssis həmçinin vurğulayıb ki, ağ və ya açıq krem rəngli zefir süni boyalar olmadığını göstərir. Tərkibində bitki yağı və konservant olmamalıdır; xüsusilə şokoladlı ucuz zefirlərin üzərində palm yağı ola bilər. Qısa saxlama müddəti isə məhsulun təbii və “canlı” olduğunu göstərir.

Zefiri ağıllı yemək: Hətta yüngül teksturasına baxmayaraq, bir ədəd zefirdə 25–30 qram şəkər ola bilər, bu isə ÜST tövsiyə olunan gündəlik normanın təxminən yarısıdır. Ona görə zefir əsas yeməkdən sonra və yalnız kiçik miqdarda yeyilməlidir. Bu, qanda şəkərin qəfil dəyişməsinin qarşısını alır və zövqlü, eyni zamanda təhlükəsiz şirniyyat seçimidir.