Dəniz kələmi sağlamlıq üçün faydalıdır, lakin bəzi insanlar üçün diqqətlə istehlak edilməlidir. Foodinfo.az “Çempionat” saytına istinadla xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssis Lana Leonova bildirib ki, bu məhsul orqanik yod, vitaminlər və unikal polisaxaridlər baxımından zəngindir, lakin müəyyən hallarda ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Mütəxəssis vurğulayıb ki, aşağıdakı hallarda dəniz kələminin qəbulu məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır:

  • hipertiroidizm və qalxanabənzər vəzin autoimmun xəstəlikləri;

  • xroniki böyrək xəstəlikləri;

  • həzm sistemində iltihabi proseslərin kəskinləşməsi;

  • yoda və ya dəniz məhsullarına fərdi dözümsüzlük;

  • hamiləlik (yalnız həkim məsləhəti ilə).

Leonova tövsiyə edir ki, məhsulun təbii formalarını seçmək lazımdır — təzə, dondurulmuş və ya qurudulmuş, çox duz və sirkə olan konservləşdirilmiş növlərdən isə çəkinmək lazımdır.

Həkim qeyd edib ki, sağlam qalxanabənzər vəzi olan yetkinlər gündə 20–50 qram, 3–5 yaşlı uşaqlar valideyn nəzarəti altında 5–10 qram, hamilə qadınlar isə həkim məsləhəti ilə gündə 15–20 qram dəniz kələmi qəbul edə bilərlər.