Meyvələri və giləmeyvələri qaynar su ilə yumaq, bəzi insanların düşündüyü kimi təhlükəsiz dezinfeksiya üsulu deyil və əksinə məhsulların faydalı xüsusiyyətlərinə zərər verə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq və məsləhətçi Anastasya Kondaurova “URA.RU” portalına açıqlamasında bu üsulun risklərini izah edib.
Mütəxəssis bildirib ki, qaynar suyun əsas zərərlərindən biri meyvələrdəki həssas, suda həll olan vitaminləri məhv etməsidir. “Üzərinə qaynar su tökdüyünüzdə, məsələn, üzüm və ya çiyələyin böyük hissəsini demək olar ki, bişirirsiniz və faydalı maddələrini itirirsiniz,” – deyə Kondaurova izah edib.
Bundan əlavə, ani temperatur dəyişikliyi meyvələrin və giləmeyvələrin yumşaq toxumasına zərər verir, onların forma və xırçıltılı xüsusiyyətini pozur və məhsullar daha tez xarab olur.
Qaynar su həm də çirkləri və kimyəvi qalıqları tam təmizləyə bilmir. Dietoloq qeyd edib ki, suqəbuledici örtük və yağda həll olunan pestisidlər, məhsulların ticarət görünüşünü qorumaq üçün istifadə olunur və qaynar su onları tam aradan qaldırmır, hətta bəzi hallarda üzərində “möhürləyə” bilər.
Kondaurova meyvələri təhlükəsiz və effektiv şəkildə yumaq üçün soyuq, axan suyu tövsiyə edir. Çox çirkli meyvələr üçün 10–15 dəqiqə suya sirkə və ya soda əlavə edib islatmaq olar, sonra hər bir meyvəni axan su altında yaxşıca yumaq lazımdır.
O, həmçinin vurğulayıb ki, meyvələri və giləmeyvələri yalnız istehlak etmədən əvvəl yumaq lazımdır, çünki artıq nəmli mühit onların tez xarab olmasına səbəb olur. Bu sadə qaydalara əməl etməklə məhsullar həm təhlükəsiz, həm də faydalı qalır.






