Tamamilə şirniyyatdan imtina etməyə ehtiyac yoxdur, hətta sağlam həyat tərzinə riayət edirsinizsə belə. Foodinfo.az xəbər verir ki, biokimyaçı və diyetoloq Anna Divinskaya “Aif.ru”ya verdiyi açıqlamada mağazalardan əldə edilə bilən nisbətən təhlükəsiz desertləri təqdim edib.

Mütəxəssis bildirir ki, ən böyük risk şəkər, doymuş yağ və transyağlardan ibarət “risk triolu”nu ehtiva edən klassik şirniyyatlarda, məsələn, tortlar, peçenye və şokolad konfetlərindədir. Bu məhsullar pankreas və qaraciyərə yüksək yük yaradır, insulinin kəskin qalxmasına səbəb olur və aclıq hissini tez qaytarır.

Divinskayanın sözlərinə görə, təhlükəsiz alternativlərə isə zefir, marmelad və pastila daxildir. Bu desertlərin əsas üstünlüyü – yağ tərkibinin olmamasıdır. Onlar əsasən meyvə püresi, şəkər və təbii jelatinləşdirici komponentlərdən – pektin, agar-agar və ya jelatindən hazırlanır.

Pektin orqanizmdə təbii sorbent kimi işləyərək qlükozanın sorulmasını ləngidir və toksinləri bağlayır. Agar-agar dəniz yosunlarından əldə edilir və qalxanvari vəz üçün faydalıdır, jelatin isə birləşdirici toxumalar və dərinin sağlamlığı üçün vacib kollagen mənbəyidir.

Mütəxəssis vurğulayıb ki, desert seçərkən tərkibə diqqət etmək lazımdır. Yaxşı zefirdə alma püresi, yumurta ağı və agar olmalıdır, qlazurlu variantlardan isə qaçmaq lazımdır. Marmelad və pastila isə təbii ağ və bej rəngdə olmalı, parlaq və turş rənglər sintetik boyaların olduğunu göstərir.

Hətta faydalı şirniyyatdan istifadə edərkən də miqdar vacibdir. Optimal porsiya gündə 2–3 zefir və ya 50 qram marmeladdır və onu günün ilk yarısında yemək daha yaxşıdır.

Divinskaya həmçinin desertləri proteinli qida ilə birlikdə qəbul etməyi tövsiyə edir, məsələn, şəkərsiz qatıq və ya qoz-fındıqla, bu isə qan şəkərinin yüksəlməsini yumşaldır və enerji balansını stabilləşdirir.