
Yemək porsiyalarını ixtiyarsız olaraq 15–25% azaltmaq mümkündür. Foodinfo.az xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis Nikolay Miller dad reseptorlarını “yenidən başlatmaq” metodu ilə izah edir. Belə ki, şəkər və duz miqdarını azaltmaq dad reseptorlarının həssaslığını bərpa edir, bu da təbii şəkildə porsiyaların azalmasına, zərərli qidalara olan həvəsin azalmasına və çəkinin nəzarətdə saxlanmasına kömək edir.
Ekspertin sözlərinə görə, daimi olaraq çox duzlu və ya şirin yeməklərin qəbul edilməsi dad reseptorlarını uyuşdurur. Bu proses telefonu səs səviyyəsini azaltmağa bənzəyir: əvvəlki zövqü almaq üçün daha çox şəkər və ya duz tələb olunur. Dad reseptorlarının həssaslığı bərpa ediləndə isə beynimiz toxluq siqnallarını düzgün qəbul edir və porsiyalar təbii şəkildə azalır. Eyni zamanda, təbii ləzzətlər daha aydın hiss olunur: alma şirin gəlir, tort isə artıq çox şirin görünür.
Şəkər və duz miqdarını azaltmaq üçün mütəxəssis mərhələli yanaşma tövsiyə edir. Şəkəri əvvəlcə içkilərdən azaltmaqla başlamaq olar. Sonra isə darçın, vanil, meyvələr və təbii tatlandırıcılar (steviya, eritrit) kimi alternativlərdən istifadə etmək olar.
Duzun əsas mənbələri hazır məhsullar, xəmirlər, kolbasa və souslardır. Onun yerinə qidaların dadını artırmaq üçün limon şirəsi, ətirli otlar (rozmarin, reyhan), göbələklər və pendir kimi təbii əlavələrdən istifadə etmək olar. Həmçinin “son duz qaydası” çox faydalıdır: yeməyi hazırladıqdan sonra duzlamaq, hazırlıq zamanı deyil.
Dad reseptorlarının adaptasiyası bir neçə həftədən üç aya qədər davam edir. Artıq 21 gün sonra insanlar sadə qidaların daha dadlı olduğunu və zərərli qidalara olan həvəsin azaldığını hiss etməyə başlayır.