Bəzi insanlar sağlamlıq üçün bütün şəkəri qidalanmadan çıxarmağın faydalı olduğunu düşünür, lakin bu addım ciddi risklər daşıyır. Foodinfo.az xəbər verir ki, britaniyalı qastroenteroloq Megan Rossi bildirir ki, şəkər müxtəlif formada çoxsaylı məhsullarda mövcuddur, o cümlədən meyvələrdə, tərəvəzlərdə və süd məhsullarında. Bütün bu qidaları dietadan çıxarmaq orqanizm üçün mənfi nəticələrə səbəb ola bilər. Bu, vitamin çatışmazlığı, antioksidant yetərsizliyi, metabolizm pozğunluqları və psixi sağlamlıq problemləri riskini artırır.

Həkim qeyd edir ki, desertlərdəki şəkər də təbii məhsullardakı şəkər qədər diqqətlə istehlak edilməlidir. Əsas problem şəkərin özündə deyil, onun həddindən artıq qəbulunda, hansı ki, piylənmə və ona bağlı xəstəlikləri provokasiya edir. Rossi tövsiyə edir ki, şəkəri tamamilə kəsmək yerinə, istehlak miqdarına nəzarət edilsin. Bunun üçün üç sualı özünüzə verin: “Mən şirniyyata qarşı həddindən artıq meyl göstərirəm?”, “Bu meyl güclənirmi?” və “Şirniyyat əsas yeməyi əvəz edirmi?” Hər hansı birinə “bəli” cavabı, şəkər qəbulunu azaltmaq üçün xəbərdarlıq sayılır.

Ekspert həmçinin vurğulayır ki, balanslı qidalanma şəkərə ehtiyac duyulan hallarda təbii və sağlam mənbələrdən təmin edilməlidir. Məsələn, meyvə və tərəvəzlər həm şəkər, həm də vitamin və lif təmin edir. Şəkəri tamamilə qadağan etmək əvəzinə, onu ölçülü və ağıllı şəkildə istifadə etmək daha faydalıdır. Bu yanaşma həm metabolizmin normal işləməsinə, həm də orqanizmin enerjisini qorumağa xidmət edir.