Orqanizm üçün əsas enerji mənbəyi qidadır. Foodinfo.az bildirir ki, qida hüceyrələri, orqan və sistemləri zəruri maddələrlə təmin edərək onların maksimum işləməsinə kömək edir. Bundan başqa, düzgün qidalanma gün ərzində aktiv qalmağa və yorğunluğun qarşısını almağa imkan verir.
1. Yağsız mal əti – Dəmir baxımından zəngin olan mal əti oksigenin orqanizmdə hərəkətini yaxşılaşdırır. Dəmir hemoglobinin yaranması üçün vacibdir; hemoglobin qırmızı qan hüceyrələrində oksigeni toxumalara daşıyır. Bundan əlavə, mal əti L-karnitin ehtiva edir, bu da yorğunluğu azaldır və xüsusilə hipotiroidizm və xroniki yorğunluq sindromunda faydalıdır.
2. Noxud – Zəngin mineral mənbəyi olan noxud, xüsusilə sink ehtiva edir. Sink hüceyrələrin böyüməsini və bərpasını dəstəkləyir, iltihabı azaldır, immuniteti gücləndirir və əzələlərin normal fəaliyyətinə kömək edir. Araşdırmalar göstərir ki, gündəlik sink qəbul edən yaşlı insanlarda yorğunluq səviyyəsi əhəmiyyətli dərəcədə azalır.
3. Göbələklər – Göbələklər yorğunluqla mübarizədə təsirli məhsuldur. Günəş işığında yetişdirilən növlərdə vitamin D mövcuddur ki, bu da enerjinin təmin olunmasında mühüm rol oynayır. Həmçinin, göbələklərdə B qrupu vitaminləri — riboflavin və niasin mövcuddur, bunlar qidanı enerjiyə çevirməyə kömək edir.
4. Kivi – C vitamini ilə zəngin olan kivi enerjinin təbii mənbəyidir. C vitamini çatışmazlığı tez yorulmağa səbəb ola bilər. Xüsusilə SunGold sarı kivisi daha çox vitamin C ehtiva edir, lakin yaşıl kivilər də kifayət qədər antioksidant və faydalı maddə təmin edir.
5. Makadamiya qozları – Faydalı yağlarla zəngin olan bu qoz növü stabilliyi qoruyaraq uzun müddətli enerji təmin edir. Qanda şəkərin kəskin yüksəlməsinə səbəb olmur və gün boyu aktivliyi dəstəkləyir. Həmçinin, makadamiya qozları B1 vitamini (tiamin) ilə zəngindir; bu vitamin hüceyrələrin qidanı enerjiyə çevirməsinə və sinir sisteminin normal fəaliyyətinə kömək edir. Tiamin çatışmazlığı yorğunluq, əsəbilik və ciddi pozuntulara yol aça bilər.






