Mütəxəssislər uzunömürlülüyə təsir edən qidalar arasında xüsusi bir məhsulun digərlərindən fərqləndiyini bildirirlər. Foodinfo.az bildirir ki, Daily Mirror-un məlumatına görə, terapevt Amir Xan ömrü uzatmaq potensialı baxımından ən effektiv məhsulun adi paxla olduğunu açıqlayıb.
Onun sözlərinə görə, paxlanı digər qidalardan fərqləndirən əsas üstünlük lif, faydalı yağlar və yüksək keyfiyyətli bitki zülalının çoxluğudur. Bu məhsulda həmçinin sağlamlıq üçün vacib olan mikroelementlərin və antioksidantların olduqca yüksək konsentrasiyası mövcuddur. Həkim qeyd edib ki, bir çox dəbdə olan “superfood”larla müqayisədə paxlanın təsiri həqiqi elmi araşdırmalarla təsdiqlənib.
Xanın sözlərinə görə, genişmiqyaslı müşahidə nəticəsində müəyyən edilib ki, mütəmadi şəkildə paxla yeyən insanların hər hansı səbəbdən ölüm riski 10–15 faiz daha aşağı olur. Bu nəticə uzunömürlülük baxımından paxlanın ən effektiv bitki mənşəli məhsullardan biri olduğunu göstərir. Mütəxəssis əlavə edib ki, paxla həm xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa, həm də xroniki xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir.
Eyni zamanda, qidanın tərkibindəki kompleks karbohidratlar və liflər çəki nəzarətini dəstəkləyir və qan şəkərinin stabil qalmasına yardım edir. Xüsusilə əlçatan olması və demək olar ki, bütün pəhrizlərə uyğunluğu paxlanı gündəlik menyuda daha da qiymətli edir.






