Dietoloq Larisa Nikitina bildirib ki, qış üçün müxtəlif tərəvəz və meyvələri turşuya qoymaq mümkündür və bu zaman onların vitaminləri maksimum dərəcədə qorunur. Foodinfo.az “URA.RU” saytına istinadla xəbər verir ki, tərəvəzlərdən xiyar, yaşıl pomidor, çuğundur, turp, soğan, sarımsaq, redis, daikon və çərəmşa turşuya verilməyə uyğundur.

Meyvələrdən isə alma, armud, gavalı, əzgil, qarqız, lingon, üzüm və hətta qarpız turşuya qoya bilər. Turş pomidorda likopin – antioksidant saxlanılır, bu da damarları təmizləyir və gəncliyi qoruyur. Əzgil və almada isə pektin yaxşı qalır, bu da həzm sistemi üçün faydalıdır.

Turşuya vermək üçün uyğun olmayan məhsullar da var. Avokado, banan, ananas və sitrus meyvələri çox turşu buraxdığından faydalı bakteriyaların inkişafını əngəlləyir. Şaftalı və ərik kimi daşçılı meyvələr isə ammonyak əmələ gəlmə riski səbəbindən nəzərə alınmamalıdır. Tərəvəzlərdən isə kartof, pırasa və yarpaqlı salatlar turşuya verilmir, çünki ya tez xarab olur, ya da fermentasiya olunmur.

Yüksək duz miqdarı səbəbindən turşu məhsullarını hipertoniya və böyrək xəstəlikləri olan insanlar məhdud istifadə etməlidir. Laktoza dözümsüzlükdə isə ondan imtina edilməlidir, həssas mədə, qastrit və köpə meyilli insanlar isə ehtiyatla qəbul etməlidir.

Turşuya vermək üçün ən uyğun qablar 5 litrə qədər şüşə və ya keramika qablarıdır. Metal qabdan istifadə olmaz. Məhsullar ağırlıq altında olmalı, tamamilə duzlu su ilə örtülməli və temperatur +18–25 °C arasında saxlanmalıdır. Orta fermentasiya müddəti 5–7 gündür, sonra məhsullar soyuducuda və ya zirzəmidə saxlanmalıdır.