Qışda bədənimizi təbii vitaminlərlə dəstəkləmək üçün bəzi meyvələr xüsusilə faydalıdır. Foodinfo.az bildirir ki, dietoloq-endokrinoloq Mariya Brijan aşağıdakı meyvələri tövsiyə edir.
1. Sitrus meyvələri (portağal, mandarın, limon, qreypfrut, pomelo, laym)
Zəngin C vitamini mənbəyidir, bu isə immuniteti gücləndirir, iltihabları azaldır və dəri, damarlar üçün faydalıdır. Sitruslar həmçinin B qrupu vitaminləri, kalium, kalsium və maqnezium təmin edir, həmçinin liflə zəngindir. Bir portağal gündəlik C vitamini ehtiyacının tamını qarşılayır.
2. Qarağat (şipovnik)
C vitamini ilə zəngindir və qurudulmuş halda daha da konsentrə olur. Qarağat çayı immuniteti gücləndirmək və soyuq aylarda vitamin dəstəyini təmin etmək üçün əla vasitədir.
3. Nar
C, K və B qrupu vitaminləri ilə yanaşı, kalium, maqnezium, dəmir, fosfor, kalsium və digər mineralları ehtiva edir. Narın antioksidant xüsusiyyətləri yaşlanma proseslərini ləngidir, ürək-damar sistemini qoruyur və iltihab əleyhinə təsir göstərir.
4. Xurma
A vitamini (beta-karotin) ilə zəngindir və göz sağlamlığını dəstəkləyir. Həmçinin C vitamini, B qrupu vitaminləri, minerallar, lif və antioksidantlar baxımından zəngindir, sinir sistemi, ürək-damar və həzm sisteminə müsbət təsir göstərir.
5. Alma
A, C, E, K vitaminləri və B qrupu vitaminləri, həmçinin kalium, maqnezium, dəmir və kalsiumla zəngindir. Qış növləri (Simirenko, Antonovka, Golden, Fuji və s.) uzun müddət saxlansa da, faydalı xüsusiyyətlərini itirmir.
6. Banan
B6 vitamini ilə zəngindir, sinir sisteminin işinə kömək edir. Tryptofan amin turşusu isə serotoninin (“xoşbəxtlik hormonu”) istehsalına töhfə verir, buna görə əhval-ruhiyyəni yüksəldir, yaddaşı və yuxunu yaxşılaşdırır. Həmçinin C vitamini, kalium, maqnezium, lif və antioksidantlar immuniteti gücləndirir.
Beləliklə, qış aylarında bu meyvələrin müntəzəm istifadəsi həm immuniteti qoruyur, həm də əhval-ruhiyyəni yüksəldir.






