Meyvə və tərəvəzlərin düzgün yuyulması sağlam qidalanma üçün vacib şərtdir. Foodinfo.az xəbər verir ki, terapevt və parazitoloq Eduard Bartuli bildirir ki, bu məhsulların üzərində ləkə və tozla yanaşı, təhlükəli mikroorqanizmlər, o cümlədən lamblia sistləri ola bilər. İnsanlar məhsulları çirklənmiş əllərlə tutmuş ola bilər və ya onlar saxlama zamanı kirlənmiş ola bilər.

Ekspert tövsiyə edir ki, meyvə və tərəvəzləri isti su ilə yumaq təhlükəsizliyi artırır və mikroorqanizmlərin çoxalmasının qarşısını alır. Xüsusilə giləmeyvələr üçün isə isti su əvəzinə sodalı və ya sirkəli su məhlulunda yuyulması məsləhət görülür. Məhsullar bu məhlulda bir müddət saxlanmalı və yalnız sonra istehlak edilməlidir.

Bartuli vurğulayır ki, sadə yuyulma məhsulların səthindəki təhlükəli mikroblardan qorunmaq üçün yetərli olmaya bilər. Bu üsul həmçinin qida ilə yoluxan xəstəliklərin riskini azaldır. Yuyulmuş məhsulların istifadəsi həm sağlamlıq, həm də qida təhlükəsizliyi baxımından önəmlidir.