Endokrinoloq Yelena Şafranska dəmirin orqanizm tərəfindən mənimsənilməsinə təsir edən içkilər haqqında danışıb. Foodinfo.az bildirir ki, ekspertin sözlərinə görə, dəmir preparatlarını qəhvə, çay, qırmızı şərab və süd məhsulları ilə qəbul etmək onların effektivliyini azaldır. Xüsusilə qış aylarında insanlar yorğunluq, zəiflik və solğunluq hiss edə bilərlər ki, bu da tez-tez dəmir çatışmazlığı anemiyası ilə bağlıdır.
Dəmir çatışmazlığı zamanı hemoglobinin istehsalı azalır, bu da oksigen daşınmasını pozaraq orqan və toxumaların fəaliyyətinə təsir edir. Şafranska qeyd edib ki, bu səbəbdən dəmir preparatlarının qəbulu zamanı qida və içki vərdişləri böyük rol oynayır.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, qəhvə, çay və qırmızı şərab polifenollarla zəngindir. Bu təbii antioksidant qruplarından biri olan taninlər dəmirin sorulmasını bloklayır. Xüsusilə güclü çay və qırmızı şərabın tərkibində taninlər yüksək olduğu üçün onların bükücü dadı dəmirin bioavailability-sini azaldır.
Həmçinin, süd məhsullarında olan kalsium dəmirin mənimsənilməsinə mane olur. Dəmir mədə-bağırsaq traktında asidik mühitdə daha yaxşı sorulur, ona görə də mədə turşuluğunu azaldan dərmanlarla (məsələn, omeprozol) birlikdə qəbul etmək tövsiyə edilmir.
Beləliklə, dəmir qəbul edərkən qəhvə, çay, qırmızı şərab və süd məhsullarından uzaq durmaq və həkimin tövsiyələrinə əməl etmək orqanizmin bu vacib mikroelementi optimal mənimsəməsinə kömək edir.






