
Qəhvə çoxlarımızın gündəlik vərdişi olsa da, hər kəs üçün eyni dərəcədə faydalı olmaya bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, qida mütəxəssisi Marina Jiqulyuskaya bildirib ki, qəhvənin qəbuluna diqqət yetirmək xüsusilə xoşagəlməz simptomlar, məsələn, ürəkbulanma, baş ağrısı, yorğunluq və ya əsəbilik hissi yarananda vacibdir.
Ekspert izah edir ki, qəhvə qəbul edib-etməmək qərarı hər bir insan üçün fərdi olmalıdır. “Əgər orqanizm qəhvəyə normal reaksiya verirsə, səhər və ya gündüz içilən bir fincan zərərsizdir. Amma əgər qəhvə xoşagəlməz simptomlara səbəb olursa, bu, orqanizminizə diqqət yetirmək üçün bir siqnal olmalıdır”, – deyə Jiqulyuskaya vurğulayır.
Həkim qeyd edir ki, qəhvənin stimullaşdırıcı təsirinə əsasən kofein cavabdehdir. Kofein orqanizmə daxil olduqda müəyyən müddət ərzində aktiv olur, sonra isə parçalanaraq çıxarılır. Bu prosesin sürəti qaraciyərin fəaliyyəti və fərdi genetik xüsusiyyətlərdən asılıdır. Bəzilərində kofein tez işlənir və təsiri çox hiss olunmur, digərlərində isə daha yavaş metabolizə olunur, nəticədə stimullaşdırıcı təsir uzun müddət qalır və xoşagəlməz hisslər yarana bilər.
Dietoloq, tibb elmləri namizədi Darya Rusakova da əlavə edir ki, hazırda bir çox ölkələrdə zərərli qida məhsullarına qırmızı işarələr qoyulur. Bu, istehlakçıya xəbərdarlıq edir və onları məhsulun qəbulunu düşünməyə məcbur edir. “Əlbəttə, bu təsir yalnız şüurlu insanlarda olur, amma praktikası geniş yayılıb və ümid edirəm, bu, ölkəmizdə də tətbiq olunacaq”, – deyə Rusakova bildirib.
Mütəxəssislər tövsiyə edirlər ki, qəhvəni sevmək və gündəlik vərdiş etmək normaldır, amma orqanizminizi dinləmək, xoşagəlməz simptomlar yaranarsa onu tərk etmək və mütəxəssis məsləhəti almaq vacibdir. Bununla həm sağlamlıq qorunur, həm də qəhvənin faydalı təsirini itirmədən gündəlik enerjini dəstəkləmək mümkündür.
Beləliklə, qəhvə içərkən diqqətli olmaq, öz bədəninizin siqnallarını izləmək və ehtiyac olduqda müvafiq dəyişikliklər etmək sağlam həyat tərzi üçün vacib addımdır.