Xurma şirin və şirəli meyvədir, lakin bəzən büzüşdürən dadı onu yeməyi çətinləşdirir. Foodinfo.az BB.LV saytına istinadən xəbər verir ki, mağazalarda müxtəlif keyfiyyət və dadlı xurmalara rast gəlmək mümkündür. Düzgün seçilmədikdə belə, xurmanı daha şirin və yumşaq etmək mümkündür. Bunun üçün əvvəlcə büzüşdürən dadın səbəbini başa düşmək lazımdır.

Xurmanın büzüşdürən dadı tərkibindəki taninlərdən qaynaqlanır. Taninlər ağızdakı zülallarla qarşılıqlı təsirə girərək xoşagəlməz hiss yaradır. Bu maddələr yalnız xurmanın tərkibində deyil, çayda, şərabda və bəzi giləmeyvələrdə də mövcuddur. Taninlərin çox olması iki əsas səbəbdən ola bilər:

  1. Xurma tam yetişməyib. Belə meyvələr daha çox mövsümün əvvəlində rast gəlinir. Yetişmiş xurmalar yumşaq və hətta sulu olur (bəziləri onları “sopalı” adlandırır). Bu xurmalar adətən əvvəlcədən yığılır ki, daşınma zamanı zədələnməsin. Evdə onları tam yetişdirmək lazımdır.

  2. Seçilmiş xurma sortu taninlərlə zəngindir. Bəzi sortlarda tanin çox, digərlərində isə azdır. Daha şirin sortları seçmək tövsiyə olunur.

Xurmanın faydalı xüsusiyyətləri

Büzüşdürən dadına baxmayaraq, xurma çox faydalıdır. Tərkibində A, C, B qrupu vitaminləri, həmçinin kalsium, fosfor və dəmir kimi minerallar var. Taninlər isə antioksidant xüsusiyyətə malikdir və xərçəng kimi ciddi xəstəliklərin riskini azalda bilər. Həmçinin antibakterial təsir göstərir və iltihabı azaldır.

Taninlər bəzi hallarda dəmirin mənimsənilməsini çətinləşdirə bilər, lakin xurmanın tərkibində bu, nadir hallarda baş verir. Qida ilə çay içməmək və qan analizlərini izləmək riski daha da azaldır.

Xurmanı yumşaltmaq üçün üsullar

  1. Xurmanı ilıq suya qoymaq və ya qısa müddət qaynar suya batırmaq, sonra otaq temperaturunda bir müddət saxlamaq. Bu üsulla taninlərin bir qismi parçalanır və xurma daha az büzüşdürür.

  2. Xurmanı dondurucuya qoyub, sonra soyuducuda əridin. Şok üsulu ilə büzüşmə əhəmiyyətli dərəcədə azalır.

  3. Xurmanı evdə tam yetişməsinə imkan verin. Bananlarla birlikdə vaza qoymaq və ya kağız torbada saxlayaraq 2–3 günə yumşalmasını gözləmək kifayətdir.

Xurma sortları: büzüşdürən və büzüşdürməyən

Büzüşdürən sortlar adətən uzun və bir az konus formalı olur. Məşhur sortlar: “şaron”, “hacıya”, “şamçı”, “öküz ürəyi”. Bu xurmalar yetişməmiş olduqda acı və büzüşdürən olur.

Büzüşdürməyən sortlar isə daha çox yastı formadadır. Onlar sıx, amma çox sərt olmayan ətə malikdir və adətən az və ya heç toxumu yoxdur. Nümunələr: “korolet”, “romashka”, “şokolad xurması”.