Qastroenteroloq Aleksandra Razarënova payız və qış aylarında turşu kələmin pəhrizə daxil edilməsinin vacibliyini vurğulayıb. Foodinfo.az xəbər verir ki, ekspert Sputnik radiosuna açıqlamasında bildirib ki, turşu kələm probiotiklərin zəngin mənbəyidir.
Razarënova qeyd edib ki, süd turşusu ilə fermentasiya prosesi zamanı laktobakteriyalar və digər faydalı bakteriyalar inkişaf edir. Bu, bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir, iltihab proseslərinə qarşı mübarizədə kömək edir və C vitamini ilə zəngin tərkibi sayəsində immuniteti gücləndirir.
Həmçinin, qastroenteroloq bildirib ki, turşu kələm lif, fitonutrientlər və flavonoidlər baxımından da zəngindir. Bu maddələr həzm sisteminin düzgün işləməsinə dəstək olur, orqanizmin müdafiə qabiliyyətini artırır və ümumi sağlamlığa faydalıdır.
Razarënova vurğulayıb ki, payız və qış aylarında qida rasionuna turşu kələm əlavə etmək xüsusilə vacibdir, çünki bu dövrdə bədən vitamin və probiotik ehtiyacını daha çox hiss edir.
Nəticədə, turş kələm təkcə dadlı deyil, həm də sağlamlıq üçün qiymətli qida məhsuludur. Mütəxəssis onu salatlarda, müxtəlif yeməklərdə və ya sadəcə tərəvəz kimi istehlak etməyi tövsiyə edir.






