Diş və ağız sağlamlığında gigiyena vasitələri böyük rol oynayır. Foodinfo.az xəbər verir ki, Şarci Universitetinin mütəxəssisləri müəyyən ediblər ki, sarımsaq ekstraktı ağız boşluğunda bakteriyaların çoxalmasını xlorheksidindən daha effektiv şəkildə yavaşlada bilər. Nəticələr Journal of Herbal Medicine jurnalında dərc olunub.
Xlorheksidin diş həkimliyi sahəsində “qızıl standart” sayılır, lakin onun istifadəsi yan təsirlərlə və mikrobların müqavimətinin inkişafı ilə bağlı narahatlıqlara səbəb olur. Sarımsaq isə təbii antimikrob xüsusiyyətlərinə görə alimlərin diqqətini çəkib və potensial təbii alternativ kimi qiymətləndirilib.
Tədqiqatçılar beş əvvəlki elmi işi analiz edərək müəyyən ediblər ki, yüksək konsentrasiyalı sarımsaq əsasında hazırlanmış ağız yuyucu vasitələr xlorheksidin ilə müqayisədə eyni dərəcədə təsirli olur. Bəzi eksperimentlərdə xlorheksidin ağız boşluğunun pH səviyyəsini daha yaxşı qorusa da, müəyyən konsentrasiyalarda sarımsaq onun antimikrob təsirini üstələmişdir.
Alimlər qeyd edirlər ki, iştirakçılar sarımsaq əsasında hazırlanan vasitələrdən istifadə zamanı yanma və xarakterik qoxudan şikayət ediblər ki, bu da onun istifadəsini məhdudlaşdıra bilər. Lakin belə məhsullar kimyəvi birləşmələrə nisbətən ağız sağlamlığına daha az mənfi təsir göstərir.
Tədqiqat müəllifləri daha geniş iştirakçı qrupu və uzunmüddətli müşahidələrlə əlavə klinik tədqiqatların aparılmasının vacibliyini vurğulayır. Əvvəllər sarımsaq ekstraktları stomatit müalicəsi, dentin kanallarının dezinfeksiyası və kanal daxilində dərman vasitəsi kimi müxtəlif stomatoloji sahələrdə öyrənilmişdir.






