
Terapevt İqor Alentov RT-yə verdiyi müsahibədə payızda pəhrizinizə hansı qidaları əlavə etməyin daha yaxşı olduğunu deyib. O, bildirib ki, payız pəhrizi kifayət qədər miqdarda tərəvəz ehtiva etməli və ilin digər vaxtlarında olduğu kimi müxtəlif olmalıdır.
Onun sözlərinə görə, düzgün qidalanma ilə multivitaminlər və pəhriz əlavələrinə ehtiyac olmayacaq, insan bütün lazımi maddələri qidadan ala bilər.
“Günəş olmayan şəraitdə yaşadığımız üçün D vitaminini ancaq həkim nəzarəti altında əlavə etməlisiniz. Bir qayda olaraq, digər əlavələrə ehtiyac yoxdur. Onların bizə qida əlavələrindən müntəzəm istifadənin vacibliyini çatdırmaları daha çox marketinqdir ki, bunun tibbi məqsədəuyğunluqla heç bir əlaqəsi yoxdur”, - ekspert bildirib.
Alentov izah edib ki, pəhrizdə kifayət qədər lif və ya pəhriz lifi olan qidalar olmalıdır: xiyar, kələm, göyərti, paxlalılar, qoz-fındıq yemək faydalıdır.
“Payızda soğan və sarımsağın aktiv istehlakı, analarımızın və nənələrimizin uşaqlıqdan bizə tövsiyə etdiyi kimi, çox fayda verməyəcək. Onların antimikrobiyal xassələri yalnız bir anda bütöv bir vedrə yesəniz təsirli ola bilər, bunu etməyə dəyməz. Digər hallarda, bu, sadəcə yaxşı bir ədviyyat, vitamin əlavəsidir.
Fərid