
Amerikalı alimlər toyuq yumurtasının sağlamlığa və ömür uzunluğuna təsirini araşdırıblar. Tədqiqatçılar bir ay ərzində yumurtasız pəhrizin, gündə üç yumurta ağı və üç tam yumurtanın sağlam gənclərin (18-35 yaş) vəziyyətinə təsirini araşdırıblar.
Tibb elmləri doktoru, endokrinoloq Zuxra Pavlovanın Telegram kanalında qeyd etdiyi kimi, pəhrizində bütöv toyuq yumurtası olan qrup ən yaxşı nəticə göstərib. İştirakçılar qanda xolesterinin səviyyəsini, bədən çəkisini azaldıb, damar və ürək vəziyyətini yaxşılaşdırıblar.
Belə bir pəhrizin yumurta ağları ilə müqayisədə insulin müqavimətinin markerlərinə daha az əlverişli təsir göstərdiyi və "yaxşı" xolesterinin səviyyəsini artırmaqla yumurtaların aterosklerozun inkişafının qarşısını ala bildiyi də ortaya çıxıb.
Bununla belə, araşdırma iştirakçıların yumurtaları hansı formada yediklərini dəqiqləşdirmir. Pavlovanın özü onları qaynatmaq və ya buxarlamaq və bütövlükdə yeməyi tövsiyə edir.
Endokrinoloq bildirib ki, sarısı bioloji aktiv qida maddələri və maddələr mübadiləsini, lipid mübadiləsini və immun funksiyanı yaxşılaşdıran birləşmələrlə zəngindir.
Leyla