Fermentləşdirilmiş tərəvəzlər immuniteti dəstəkləməyin sadə və təsirli yolu kimi diqqət çəkir. Foodinfo.az Sports.kz-ya istinadla xəbər verir ki, yeni tədqiqatlar kimçinin faydalarını araşdırsa da, klassik turş kələmin faydaları da elmi cəhətdən təsdiqlənmişdir.

Mütəxəssislər bildirir ki, kimçi və turşu kələm eyni prinsip üzrə işləyir: süd turşusu fermentasiyası, probiotiklər və bağırsaq mikrobiotasına təsir vasitəsilə immun sistemini gücləndirir. Endokrinoloq, tibb elmləri doktoru Zuxra Pavlova qeyd edir ki, turş kələm bizim yerli “kimçi”mizə bənzəyir, sadəcə acılığı yoxdur. Əsas odur ki, bu məhsullar müntəzəm istehlak olunsun.

Son 12 həftəlik klinik tədqiqat göstərib ki, kimçinin müntəzəm qəbulu immun sistemini daha dəqiq işləməyə təşviq edir. Tədqiqat iştirakçılarında antigen təqdim edən hüceyrələrin fəaliyyəti yaxşılaşıb və CD4⁺ T-limfositlərin balanslı diferensiasiyası müşahidə olunub – bu hüceyrələr düzgün immun cavabına cavabdehdir.

Pavlova vurğulayır ki, bu nəticələr xüsusilə dərmansız orqanizmin dəstəklənməsinə marağın artdığı dövrdə əhəmiyyətlidir. Fermentləşdirilmiş tərəvəzlər immun tənzimləmədə sistemli təsir göstərir və bağırsaq mikrobiotasına diqqət artırmaq vacibdir.

Nəticə olaraq, həm kimçi, həm də turş kələm immunitetin gücləndirilməsi üçün faydalıdır. Kimçi acılıq sevənlər üçün, turş kələm isə klassik dadı sevənlər üçün ideal seçimdir.