Skandinaviya diyetası erkən ölüm riskini 23% azaldır. Foodinfo.az The Journal of Nutrition-a istinadla xəbər verir ki, bu nəticəyə Orhus Universitetinin tədqiqatçıları 76 mindən çox İsveç sakininin məlumatlarını təhlil etdikdən sonra gəliblər.
Skandinaviya qidası ətin və əlavə şəkərin istehlakını azaltmaq, tam taxıllar, paxlalılar, balıq və az yağlı süd məhsullarının payını artırmaq prinsiplərinə əsaslanır. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, bu prinsiplərə əməl edən insanlarda ölüm nisbəti əməl etməyənlərlə müqayisədə 23% aşağıdır, bu göstərici təhsil, gəlir və fiziki aktivlik faktorları nəzərə alınmaqla da etibarlıdır. Həmçinin xərçəng və ürək-damar xəstəliklərindən ölüm hallarında azalma müşahidə olunub.
Tədqiqatın rəhbəri Kristina Dam bildirir ki, davamlı skandinav diyetası həm ictimai sağlamlığa, həm də iqlimə faydalıdır və digər regionlar üçün model ola bilər. Onun sözlərinə görə, antropogen istixana qazı emissiyalarının təxminən 30%-i qida istehsalı və istehlakı ilə bağlıdır, buna görə yeni yanaşma həm qidalanma dəyərini, həm də ekoloji izini nəzərə alır.






