Bənövşəyi kələm yüksək lif və probiyotik tərkibi ilə həzm sistemi sağlamlığını dəstəkləməklə yanaşı, immunitet sistemini də gücləndirir. Bənövşəyi duzlu kələm hazırlamaq çox asan və praktik bir prosesdir.

Foodinfo.az bənövşəyi duzlu kələm reseptini təqdim edir.

Lazım olanlar:

- 1 kiçik bənövşəyi kələm 

- 2 armudu stəkan su 

- 2 xörək qaşığı duz 

- 2 diş sarımsaq (istəyə bağlı) 

- Yarım armudu stəkan sirkə 

Hazırlanması:

 1. Bənövşəyi kələmi yaxşıca yuyun və xırda-xırda doğrayın. Dilimlənmiş kələmləri təmiz bir bankaya qoyun. 

2. Qazanda suyu qaynadıb duz əlavə edin. Duzu tamamilə həll edin və suyun soyumasını gözləyin.

3. Bankadakı dilimlənmiş kələmin üzərinə soyudulmuş duzlu suyu tökün. Elə edin ki, üzəri su ilə örtülsün, əlavə su da tökə bilərsiniz. 

4. Sarımsağı əzin və kələmin üzərinə səpin. 

5. İstəyə görə sirkə əlavə edə bilərsiniz. Sirkə turşunun dadını artıracaq və saxlama müddətini uzadacaq. 

6. Bankanın qapağını möhkəm bağlayın və otaq temperaturunda 3-4 gün mayalanmasına icazə verin. Fermentasiya zamanı qazın çıxması üçün bankanın qapağını vaxtaşırı açın.

7. Fermentasiya müddəti başa çatdıqda turşunuz hazır olacaq. Bankanı soyuducuda sərin yerdə saxlaya bilərsiniz. Bu, soyuducuda 1-2 həftə təzə qala bilər. Bu müddət ərzində turşularınız daha dadlı və mayalanmış olacaq. 

Bənövşəyi duzlu kələmdən yeməklərinizə garnitür kimi istifadə edə və ya sağlam qəlyanaltı almaq üçün salat və ya sendviçlərdə istifadə edə bilərsiniz. Bənövşəyi duzlu kələm sağlamlığa faydaları ilə yanaşı, həm də rəngli və vizual olaraq cəlbedici bir qidadır. Evdə asanlıqla hazırlaya biləcəyiniz bu resepti sınayaraq fermentləşdirilmiş qidalanmadan həzz ala bilərsiniz.