Qidalanma üzrə mütəxəssis Nikolay Miller bildirçin yumurtasının yüksək keyfiyyətli zülal, vitamin və minerallarla zəngin olduğunu, hətta toyuq yumurtasından daha faydalı olduğunu bildirib. Onun sözlərinə görə, bu yumurtaları düzgün seçmək, bişirmək və saxlamaq vacibdir ki, faydaları qorunsun.

Foodinfo.az xəbər verir ki, mütəxəssis bildirçin yumurtalarını seçərkən diqqət yetirməyi tövsiyə edir: qabığı təmiz və qüsursuz, üzərində tünd ləkələr olmalıdır. Təzəliyi yoxlamaq üçün yumurtanı silkələmək lazımdır — təzə yumurta içəridə sallanmamalıdır. Xam yumurtalar 0–8°C temperaturda, maksimum bir ay müddətində soyuducuda saxlanmalıdır.

Bişirmədən əvvəl yumurtaları yumaq lazım deyil, çünki qabığın üzərindəki qoruyucu təbəqə pozula bilər. Bişirmək üçün qalın dibli qazan və qapaq istifadə etmək, yumurtaların bir-birinə dəyməməsi və çatlamaması üçün vacibdir. İstəyə görə, suya az miqdarda duz əlavə etmək çatlamanın qarşısını alır.

Yumurtaları bişirmək üçün optimal üsul belədir: onları soyuq suya qoymaq və su qaynara başladıqdan sonra 1–4 dəqiqə ərzində çıxarmaq. Bişirmə müddəti istənilən dərəcəyə görə dəyişir: yumşaq — 1–1,5 dəqiqə, yarı bişmiş — 3 dəqiqə, tam bişmiş — 4 dəqiqə. Bişirdikdən sonra yumurtaları dərhal buzlu suya 2–3 dəqiqə qoymaq qabıqlarını asanlıqla soymağı təmin edir.

Hazır bildirçin yumurtaları salatlara, şorbalara əlavə oluna və ya ayrıca yeyilə bilər. Həkim xatırladır ki, bişmiş yumurtalar soyuducuda maksimum 3 gün saxlanmalıdır.

Beləliklə, bildirçin yumurtasının düzgün seçimi, bişirilməsi və saxlanması onun faydalarını qorumaq və sağlam qidalanma üçün vacibdir.