Tünd çayın bəzi hallarda orqanizm üçün zərərli ola biləcəyi ilə bağlı xəbərdarlıq edilib. Foodinfo.az Sports.kz-ya istinadla xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bu içkinin düşünülmədən və nəzarətsiz şəkildə qəbul edilməsinin risklər yarada biləcəyini bildirib.

Mütəxəssis bu barədə açıqlamasında qeyd edib ki, çay insan üçün əsas maye mənbəyinə çevrildikdə sağlamlıq problemləri yarana bilər. Xüsusilə tünd dəmlənmiş çayın acqarına içilməsi daha zərərli hesab olunur. Həkimin sözlərinə görə, tünd çayın tərkibində təbii maddələr olan taninlərin miqdarı yüksək olur.

Bu maddələr mədə-bağırsaq sisteminin hərəkətini bir qədər zəiflədə və eyni zamanda mədədə turşu ifrazını artıra bilər. Nəticədə mədəsində eroziya və ya yara problemi olan şəxslərdə xəstəliyin kəskinləşməsi müşahidə oluna bilər. Kaşux vurğulayıb ki, belə hallarda tünd çay ağrı və narahatlıq yarada bilər.

Həkim əlavə edib ki, tünd çayın başqa bir mənfi təsiri də dəmirin qidalardan mənimsənilməsini zəiflətməsidir. Bu səbəbdən dəmir çatışmazlığı olan insanlara çayın istifadəsi məhdudlaşdırılmalıdır. Ən azı çayı yeməkdən dərhal sonra içmək tövsiyə edilmir.

Mütəxəssis məsləhət görür ki, belə hallarda çay qida qəbulundan iki-üç saat sonra içilsin. Onun fikrincə, çayın düzgün vaxtda və ölçülü şəkildə qəbul edilməsi sağlamlıq risklərinin qarşısını ala bilər. Həkimlər ümumilikdə bildirirlər ki, hətta faydalı hesab edilən içkilər belə nəzarətsiz istifadə edildikdə orqanizmə zərər verə bilər.