Dünyada yüzlərlə müxtəlif pəhriz icad edilmişdir. Ancaq ən diqqətli və təsirli başlıq aralıq pəhrizi ilə uzun illərdir qorunub saxlanılır. Dietoloq Marina Sorokina onun digər qidalanma növləri ilə müqayisədə üstünlüklərindən danışıb.

Pəhriz Aralıq dənizi ilə həmsərhəd olan ölkələrin sakinlərinə xas olan qidalanma prinsipinə əsaslanır. Onların pəhrizində çoxlu təzə meyvələr, bitki yağları və dəniz məhsulları var. Bunun sayəsində insanlar digər ölkələrdən olan qonşularına nisbətən orta hesabla daha uzun yaşayır və xroniki xəstəliklərdən daha az əziyyət çəkirdilər, həkim vurğulayır.

Gündəlik Aralıq dənizi pəhrizinə bol meyvə və tərəvəz, taxıl, paxlalı bitkilər, həmçinin göyərti və ədviyyatlar daxildir.

Əksər yeməklər zeytun yağında bişirilir. Sağlam yağların mənbəyi isə əsasən qoz-fındıq və avokadodur.

Aralıq dənizi pəhrizində zülalın dəniz balığı, dəniz məhsulları və paxlalı bitkilərdən alınması tövsiyə olunur. Ancaq Aralıq dənizi sahillərinin sakinlərinin süfrəsində süd məhsulları, ağ və qırmızı ət tez-tez tapılmır.

Su əsas gündəlik içki kimi seçilir, lakin şərab (tercihen quru) içməyə də icazə verilir: kişilər üçün 1-2 stəkan və qadınlar üçün 1 stəkan.

Alimlər sübut ediblər ki, Aralıq dənizi pəhrizi qan şəkərinin səviyyəsini və iltihabı azaltmaqla ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir. Belçikalı tədqiqatçılar belə qənaətə gəliblər ki, Aralıq dənizi pəhrizi ürək-damar xəstəlikləri və ya diabetli insanlar arasında insultdan ölüm riskini təxminən 30 faiz azaldır.