Payız-qış mövsümündə orqanizm soyuq, stres və mövsümi xəstəliklərə qarşı daha həssas olur. Foodinfo.az Sports.kz-yə istinadla xəbər verir ki, toksikoloq, tibb üzrə fəlsəfə doktoru Mixail Kutuşov qızılgülün bu dövrdə orqanizmin təbii dəstəyinə çevrilə biləcəyini bildirib. Onun sözlərinə görə, qızılgül orqanizmin mövsümi dəyişikliklərə ən çox reaksiya verən sistemlərinə — sidik yollarından immunitetə və iltihab proseslərinə qədər — müsbət təsir göstərir.
Ekspert vurğulayıb ki, qızılgül orqanizmin soyuğa uyğunlaşmasına və payız-qış dövründə pozulan mexanizmlərin yükünü azaltmağa kömək edən təbii kompleksdir. Əsas faydası isə sidik yollarının infeksiyalarının qarşısını almaqdır. Qızılgüldə olan A-tip proantosiyaninlər bakteriyaların selikli qişəyə yapışmasını əngəlləyir, bu da iltihabın inkişaf etməsinə imkan vermir.
Qızılgülün faydası yalnız sidik yolları ilə məhdudlaşmır. Tərkibindəki antioksidantlar — kvertsetin, mirisetin, peonidin, ursol turşusu — xroniki iltihabı azaldır, bu da soyuq mövsümdə dəri, ümumi vəziyyət və daxili orqanların işinə müsbət təsir göstərir. Vitamin C immun cavabı gücləndirir, vitamin E damar sağlamlığını yaxşılaşdırır, mikroelementlər isə ürək-damar sisteminin temperaturlardakı dəyişiklikləri daha rahat qəbul etməsinə kömək edir.
Həkim əlavə edib ki, qızılgül helicobacter pylori bakteriyasının böyüməsini də əngəlləyir ki, bu da mədə və onikibarmaq bağırsaq xoralarının yaranmasına təsir göstərir. Bununla yanaşı, bəzi insanlar üçün qızılgül istifadə olunmamalıdır: sidik daşı xəstəliyi, yüksək turşuluq, mədə xorası və qaraciyər və öd yollarının kəskinləşməsi zamanı bu meyvənin qəbulu müvəqqəti dayandırılmalıdır.
Ən çox fayda isə təzə və ya əriyib dondurulmuş qızılgüldən əldə olunur. Qızılgül giləmeyvələrini soyuq su ilə qarışdırmaq və ya əzib içkilərə əlavə etmək aktiv maddələrin maksimum qorunmasına və bədənin daha yaxşı mənimsəməsinə imkan verir.






