Tərəvəz son dərəcə sağlam qidalar hesab olunur. Onlar insan orqanizmini təkcə faydalı liflə deyil, həm də mikroelementlərlə zənginləşdirirlər ki, onlarsız enerjili, aktiv və uğurlu işləmək mütləq mümkün olmayacaq.

Yerkökü, kələm, kartof, balqabaq və digər tərəvəzlər tez-tez müxtəlif pəhrizlərə daxil edilir. Ancaq həkimlərin tərəvəz yeməyi tövsiyə etmədiyi hallar var.

Qastroenteroloq Daria Kharitonovanın sözlərinə görə, bir sıra tərəvəzləri unutmaq lazım olan beş kifayət qədər ümumi xəstəlik var. Düzdür, hər bir halda fərqli olduğunu qeyd etmək lazımdır.

Diabeti olan şəxs glisemik indeksi 50-70 faizdən yüksək olan qidaları yeyirsə, qan şəkərinin səviyyəsi yüksələ bilər. Tərəvəzlərə daxildir: kartof, çuğundur, yerkökü, balqabaq.

Qastrit xəstəlikliyi zamanı, çox miqdarda C vitamini olan tərəvəzlərin istehlakını məhdudlaşdırmalısınız. Bu o deməkdir ki, menyudan aşağıdakılar yox olmalıdır: bolqar bibəri, soğan, pomidor, kələm, sarımsaq. 

Öd kisəsi xəstəlikləri zamanı daş əmələ gəlməsi və bu orqandakı kanalların patologiyası riski artarsa, acı dadı olan tərəvəzləri yeməməlisiniz. Məsələn, soğan, sarımsaq, turşəng, arugula, xardal və s.

Tromboz və artan qan laxtalanması zamanı yarpaqlı tərəvəzlər, eləcə də xaç ağacı tərəvəzləri (ağ kələm, Çin kələmi, brokoli) qanın laxtalanmasını artırmaq xüsusiyyətinə malikdir. Buna görə də, qan laxtalarının meydana gəlməsinə meyllilik əlamətləri varsa, onları yeməkdən çəkinmək daha yaxşıdır.