Arıqlama prosesində bəzi mənfi inanclar yalnız kilo verməyə mane olmur, eyni zamanda sağlamlığa da zərər verə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, psixosomatoloq Yekaterina Tur arıqlamağa mane olan əsas mənfi düşüncələri açıqlayıb.

Ekspert bildirir ki, birinci qrup mənfi inanclar — arıqlamağın yalnız xüsusi içkilər və ya iştahı bloklayan dərmanlar vasitəsilə mümkün olduğuna inanmaqdır. Bu illüziya çox təhlükəlidir, çünki ideal bədən şəkli uğrunda sağlamlığın pozulmasına gətirib çıxara bilər.

Yekaterina Tur qeyd edir ki, belə mənfi proqramlar çox vaxt uşaqlıqdan qazanılır və böyüklükdə də onlardan qurtulmaq çətindir. Məsələn, uşaqlıqda valideynlərin uşağa verdiyi “qabı boşaltmaq lazımdır”, “bütün yeməyi yeməlisən”, “birinci, ikinci, üçüncü yemək mütləq çörəklə birlikdə olmalıdır” kimi qaydalar yetkinlikdə də psixoloji nümunə olaraq qalır və beynin qırılmış neyrobioloji proqramını formalaşdırır.

İkinci qrup mənfi inanclar isə müəyyən bir qida və ya yeməyin birbaşa əhval-ruhiyyəyə təsir edəcəyinə inanmaqdır. İnsanlar şokolad, fastfud və ya digər qidalarda stressdən xilas olmaq və ya əhvalı yaxşılaşdırmaq üçün “dərman” axtarırlar. Məsələn, “şokolad yesəm, özümü yaxşı hiss edəcəyəm” və ya “bir fincan qəhvə içsəm, itirdiyim azadlıq hissini geri qaytaracağam” kimi inanclar. İşdən gəldikdə, insanlar çox vaxt stressi unutmaq üçün həddindən artıq yeyirlər.

Psixosomatoloq vurğulayır ki, arıqlamağın əsas açarı — mənfi inancları aşmaq, yemək vərdişlərini yenidən formalaşdırmaq və psixoloji rahatlığı təmin etməkdir.