Diabet xəstələri üçün axşam yeməyində düzgün qidalanma qan şəkərinin sabitliyini təmin etmək üçün vacibdir. Foodinfo.az Sports.kz-ə istinadla xəbər verir ki, terapevt və diyetoloq Galina Volkova tövsiyə edir ki, axşam yeməyində tərəvəz salatı, bitki mənşəli təmizlənməmiş yağ və protein mənbəyi kimi toyuq və ya balıq daxil edilsin.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, balanslı axşam yeməyi — faydalı yağlar (zeytun yağı və ya digər bitki yağları), kompleks karbohidratlar və lif (tərəvəzlər), həmçinin zülal (balıq və ya toyuq) — qan şəkərinin stabil qalmasına kömək edir.

Volkova əlavə edib ki, diabet xəstələri üçün düzgün səhər yeməyi də vacibdir. İlk yemək oyandıqdan dərhal sonra qəbul edilməlidir ki, gün ərzində artan iştahın qarşısı alınsın. Səhər yeməyində kompleks karbohidratlar (taxıllar), lifli tərəvəzlər, zülal mənbələri (yumurta, kotlet, pendir, balıq) və yağ (kərə yağı) olmalıdır.

Diyetoloq qeyd edib ki, səhər yeməyinin ümumi çəkisi 300–400 qram arasında olmalıdır. Bu, həm enerjini təmin edir, həm də qan şəkərinin sürətlə yüksəlməsinin qarşısını alır.

Volkova vurğulayıb ki, diabet xəstələrinin gündəlik qida rasionunda qidaların tərkibi və vaxtı diqqətlə planlaşdırılmalıdır, bu, xəstəliyin idarə olunmasında əsas rol oynayır.