Pizza yalnız ləzzətli olmamalı, həm də sağlamlıq üçün faydalı ola bilər. Foodinfo.az Rbc-Ukraine və Health saytına istinadən xəbər verir ki, düzgün seçilmiş əlavələr immuniteti gücləndirir, həzm prosesini yaxşılaşdırır və ümumi qidalanmaya fayda verir.

1. İspanaq – Aşağı kalorili və zəngin vitaminlərə malik yarpaq tərəvəzidir. 100 qram bişmiş ispanaqda 3 mq dəmir, 146 mkg folat, 136 mq kalsium, 494 mkg vitamin K və 524 mkg vitamin A var. İspanaq həmçinin əlavə C vitamini mənbəyidir.

2. Bolqar bibəri – Pizzaya təbii şirinlik və rəng qatır, C vitamini ilə zəngindir. 85 qram xam qırmızı, sarı və ya narıncı bibər 120 mq-dan çox C vitamini təmin edir.

3. Göbələk – Qatı, ətə bənzər toxuması və ədviyyəli dadı ilə qida dəyəri yüksəkdir. Selenium və D vitamini mənbəyidir, hüceyrələri qoruyur və sümüklərin sağlamlığını dəstəkləyir.

4. Az yağlı zülallar – Pepperoni və kolbasa əvəzinə karides, tofu, dərisiz qril toyuq və ya az yağlı ət parçaları seçmək tövsiyə olunur. Bu tip əlavələr doygunluq yaradır və artıq natrium və doymuş yağ qəbulunun qarşısını alır.

5. Təzə ədviyyatlar – Pizzanın dadını artırır, lakin kalori, duz və şəkər əlavə etmir. Reyhan, sarımsaq, oregano, cəfəri, rozmarin və kəklikotu kimi bitkilər antioksidantlarla zəngindir, iltihabı azaldır və immun sistemi dəstəkləyir.

Pizzanı daha faydalı etmək üçün bəzi dəyişikliklər də mümkündür: tam buğda unundan xəmir hazırlamaq, pendiri ölçülü istifadə etmək və evdə hazırlanmış sousdan istifadə etmək tövsiyə olunur.

Beləliklə, evdə hazırlanan pizza həm dadlı, həm də qida dəyəri yüksək, sağlam qidalanma üçün ideal yemək ola bilər.