Son on ildə ürək, təzyiq, xolesterin və ateroskleroz kimi problemlərdən əziyyət çəkən insanların sayında artım müşahidə edilir. Bunlar qeyri-sağlam qidalanma və hərəkətsizlikdən qaynaqlanır. Ani infarkt və insult kimi həyatı təhdid edən problemlərə səbəb olan yüksək xolesterol səviyyələrini nəzarət altında saxlamaq həyatınızı xilas edə bilər. 

Damarlarda tıxanma əmələ gəlməsinin ən mühüm faktoru damarların daxili səthlərinin elastikliyini və hamarlığını itirməsinə səbəb olan aterosklerozdur. Aterosklerozun inkişafına təkan verən müxtəlif amillər var. Bu amillərdən bəziləri artıq çəki, siqaret, hipertoniya, hiperkolesterolemiya, şəkərli diabet, oturaq həyat tərzi, doymuş və trans yağlarla zəngin olan qeyri-sağlam pəhriz, ailədə ateroskleroz tarixi, yaşlanmadır.

Çirkli qan nə qədər tez təmizlənərsə, bir o qədər ciddi sağlamlıq problemlərinin qarşısı alınar, dəriniz bir o qədər gözəl və arıqlamağınız bir o qədər asan olar. 

Sağlam həyat üçün sağlam qidalanma vərdişlərinə sahib olmaq lazımdır. Ancaq bu gün fast food və işlənmiş qida istehlakı zərərli qidalara meyli artırır. Bu, bir çox sağlamlıq problemlərinə, xüsusən də ürək-damar problemlərinə səbəb olur. 

Araşdırmalara görə, düzgün qidalar istehlak edildikdə damar sağlamlığını qorumaq mümkündür. 

 Foodinfo.az damar sağlamlığını dəstəkləyən və damarları təmizləyən bitkilər təqdim edir:

SARIMSAQ 

Tədqiqatlar göstərir ki, sarımsaq istehlak edən insanlar onu istehlak etməyənlərə nisbətən daha az ürək-damar xəstəlikləri yaşayır. Sarımsağın faydalı tərkibi sayəsində qanda fibrin və lövhə strukturlarının əmələ gəlməsi azalır.

SARIKÖK 

Mütəxəssislər tərəfindən tez-tez tövsiyə edilən zərdəçalın tərkibində aterosklerozun ən böyük səbəblərindən biri olan iltihabı azaldan 'curcumin' maddəsi var. Bu şəkildə damarlarda yağ yığılmasını təxminən 26% azaldır.

KEŞNİŞ 

Keşniş qanı təmizləyir, ürəyin və damarların zədələnməsini sağaldır. O, həmçinin aterosklerozun və yağ yığılmasının qarşısını alır.

QOZ VƏ YA QOZ YAĞI 

Damarları təmizləyən qoz istehlak edilən kimi təsirini göstərməyə başlayır. Ürək sağlamlığı üçün əhəmiyyətli faydalar təmin edən qoz qan damarlarını düzləşdirir və damarların elastikliyində mühüm rol oynayır.

Tədqiqatda bir ovuc qoz yeyən insanlar təxminən 4 saatdan sonra qan damarlarının elastikliyində və qan axınına kömək edəcək xolesterol səviyyələrində yaxşılaşma müşahidə ediblər.

ACAI GİLƏMEYVƏSİ

Xolesterin salıcı xüsusiyyəti ilə seçilən Acai giləmeyvəsi qan axınını balanslaşdırır. Ürək üçün çox faydalıdır.

ZƏNCİROTU 

Dandelion həzm sistemini toksinlərdən təmizləyən bitkilərdən biridir. O, qanı toksinlərdən təmizləyir, həmçinin qaraciyər xəstəliklərindən də qoruyur.