Bəzən işin çoxluğundan və ya müxtəlif pəhriz səbəblərindən insanlar yeməkləri buraxırlar. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu vərdiş sağlamlıq üçün ciddi fəsadlara gətirib çıxara bilər. Dietoloqlar Kresti Harrison və Cessika Bollun sözlərinə görə, uzunmüddətli ac qalmaq orqanizmdə həm fiziki, həm də psixoloji pozuntular yaradır.

Birinci təhlükə narahatlıq və stressdir. Tədqiqatlar göstərib ki, xüsusilə səhər yeməyini buraxmaq yeniyetmələrdə depressiya, həyəcan və gərginlik riskini artırır. Çünki uzun müddət ac qalanda bədəndə “stress hormonu” adlanan kortizol daha çox ifraz olunur.

İkinci problem enerji çatışmazlığıdır. Yemək qəbul edilmədikdə qan şəkəri azalır və orqanizm öz funksiyalarını tam güclə yerinə yetirə bilmir. Bu da yorğunluq və halsızlığa səbəb olur.

Həmçinin yeməyi buraxmaq bədənin aclıq və toxluq siqnallarını çaşdırır. Bir müddət sonra insan öz orqanizminin ehtiyaclarını düzgün hiss edə bilmir, bu da həm qidalanma pozuntularına, həm də sağlamlıq problemlərinə yol açır.

Daha bir nəticə – şiddətli qida istəyi. Ac qalanda bədən tez enerji mənbəyi axtarır və insan daha çox şirniyyat və sadə karbohidratlara meyl edir. Araşdırmalar göstərir ki, səhər yeməyini buraxmaq piylənmə və metabolik sindrom riskini artırır.

Yeməkləri atlamaq həm də qida maddələrinin çatışmazlığına səbəb ola bilər. Bədənin sağlam qalması üçün tam taxıllar, meyvələr, paxlalılar və süd məhsulları kimi əsas qida qruplarından gündəlik istifadə vacibdir.

Üstəlik, yemək rejiminin pozulması həzmi də pisləşdirir – qəbizlik, ishal və ürəkbulanma halları daha çox rast gəlinir.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, yeməyi buraxmaq qidalanma pozuntuları riskini artırır və yeməkdən alınan həzz azalır. Halbuki elmi araşdırmalar göstərir ki, intuisiyaya əsaslanan və şüurlu yemək vərdişləri həm sağlamlıq, həm də çəki nəzarəti üçün daha faydalıdır.