Payızın simvolu olan balqabaq təkcə dadına görə deyil, sağlamlığa təsiri ilə də diqqət çəkir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, “İnvitro” tibbi xidmət mərkəzinin UZİ üzrə həkim-eksperti Olesya Stupak balqabağın demək olar ki, istənilən formada faydalı olduğunu bildirib. Onun sözlərinə görə, bu tərəvəz salat, smuzi və təzə şirələr üçün ideal inqrediyentdir və həm çiy, həm də bişmiş halda orqanizm tərəfindən asanlıqla həzm olunur.

Mütəxəssis əlavə edib ki, bişmiş balqabaq yüngül qida sayılır və həzm sisteminə yük vermir. Balqabaq tumları isə əsl “superqida”dır — tərkibində yüksək miqdarda zülal, faydalı yağ turşuları və minerallar var. Stupak bildirib ki, bu səbəbdən balqabağı rasiona müxtəlif formalarda daxil etmək həm qidalandırıcı, həm də praktikdir.

Onun sözlərinə görə, balqabağı ən sağlam üsulla hazırlamaq üçün onu +180°C-dən aşağı temperaturda sobada bişirmək lazımdır. Bu üsul vacib qida maddələrinin itməsinin qarşısını alır və tərəvəzin təbii dadını qoruyur. Həkim vurğulayıb ki, yüksək temperatur vitaminləri məhv edə bilər, buna görə yumşaq bişirmə daha məqsədəuyğundur.

Digər tərəfdən, dietoloq Lyudmila Denisenko kp.ru saytına müsahibəsində bildirib ki, balqabaq çox zəngin vitamin mənbəyidir. O, balqabağın tərkibində C vitamini, B qrupu vitaminləri, kalium, kalsium, maqnezium, dəmir, sink və kobalt kimi vacib mineralların olduğunu söyləyib. Bu maddələr ürəyin, sinir sisteminin və immunitetin sağlam fəaliyyəti üçün mühüm rol oynayır.

Denisenko həmçinin qeyd edib ki, balqabaq liflərlə (kletçka) son dərəcə zəngindir. “Cəmi 200 q balqabaq ətində 3 qram lif və cəmi 49 kilokalori var. Bu isə çox uzun müddət toxluq hissi yaradır,” – deyə ekspert əlavə edib. Bu xüsusiyyət sayəsində balqabaq arıqlamaq istəyənlər üçün də ideal seçimdir.

Mütəxəssislər razılaşırlar ki, balqabaq həm dadlı, həm də çoxfunksiyalı tərəvəzdir — şorba, püresi, deserti, şirəsi və ya tumu ilə fərqli formalarda istifadəsi sağlamlığa bir çox fayda gətirir. Onu rasiondan kənarda saxlamaq əsl itki ola bilər.