Meyvələr bizi xroniki xəstəliklərdən hər hansı bir dərmandan daha yaxşı qoruya bilən antioksidantlarla zəngindir. Eyni şey tərəvəzlərə də aiddir: Kələm, brokoli, bibər və s. kimi bir çox digər tərəvəzlər də sağlamlıq və gənclik iksirini ehtiva edir.

Hamımız qəşəng və cazibədar illərimizi uzatmaq və qocalmanın təsirlərini mümkün qədər gecikdirmək istəyirik. Bütün bu şərtlər yalnız düzgün idman və düzgün qidalanmadan faydalandığınız halda təmin oluna bilər.

Foodinfo.az bildirir ki, gündə 5 porsiya hər növ meyvə və tərəvəz yeməyə çalışın. Bu maddələr qanı sərbəst radikallarla mübarizə aparan güclü antioksidantlarla doyurur. Gənc yaşda meyvə və tərəvəz istehlak etməklə damarların tıxanması və hüceyrələrin məhv olması da daxil olmaqla bir çox zərərin qarşısı alına bilər. Yaşlılıqda belə bu maddələri istehlak edərək, bədən hüceyrələrinin xəstəliklərin inkişafı ilə mübarizə aparmağa kömək edə bilər.

 Yonca faydalı tərəvəzlərdən biridir. Bu bitkidə A, C, E, K vitaminləri və nişastalı maddələri həzm edən fermentlər çoxdur. 20% zülal, fosfor turşusu, maqnezium, dəmir və az miqdarda arsen və silisium bu bitkinin digər inqrediyentləri arasındadır. 

Həkimlərin yeməyi tövsiyə etdiyi digər tərəvəz kələmdir. Kələm C vitamini, A vitamini və fol turşusu ilə zəngindir və tərkibində kükürd, fosfor, kalsium kimi elementlər var. Kələmin tərkibindəki polad hamilə qadınlar üçün çox faydalıdır və dölün sinir sistemində qüsurların yaranmasının qarşısını alır. Fol turşusu ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında da faydalıdır.

Buna görə də insult keçirmiş insanların müntəzəm olaraq kələm yeməkləri çox faydalıdır. Kələm xərçəngə qarşıdır və təzyiqi tənzimləməyə kömək edir. 

Çuğundur çoxlu antioksidant ehtiva etdiyi üçün oynaq ağrıları və podaqra üçün də faydalıdır. Bu bitkinin tərkibində fosfor, kalsium, kükürd, yod, dəmir və mis, həmçinin orqanizm üçün faydalı olan çox nadir elementlər var.

Tərkibində karbohidratlar, bir az protein və 1 B və 2 B, niasin, B6, B12 və C kimi vitaminlər var. Çuğundur suyu qan dövranını yaxşılaşdırır və immunitet sisteminin fəaliyyətinə kömək edir. Çuğundur qidanın udulmasına kömək edir və tərkibindəki antioksidantlar ümumi sağlamlığın və bədən hüceyrələrinin sağlamlığının qorunmasına kömək edir.

Tədqiqatlar göstərib ki, bolqar bibərində olan bol C vitamini və beta-karotin bir çox xərçəngin yaranmasının qarşısını ala bilər, çünki bu iki qida güclü antioksidantdır. Rəngli bibərlərdə daha çox beta-karotin olduğu aşkarlanmışdır.

Bibərin ədviyyatlılığını göstərən aktiv tərkib hissəsi olan kapsaisin ağrıları azaldır. Bu maddə həm də antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Tərkibindəki fol turşusu infarktın qarşısını alır və bu tərəvəzin tərkibindəki lif infarkt və insult üçün başqa bir faktor olan qan xolesterolunu azalda bilər. 

Mütəxəssislərin tövsiyə etdiyi digər qida qida dəyəri çox olan və xərçəngin qarşısının alınması üçün yaxşı qida olan qarğıdalıdır.

Qan xolesterolunu azaldır və ekzema və dəri xəstəliklərinin müalicəsində faydalıdır. Şirin qarğıdalı pəhrizi düyü və paxlalılar kimi digər kolon, döş və prostat xərçəngində ölüm nisbətini azaltmaqda çox təsirlidir. Bilməlisiniz ki, meyvə və tərəvəzlər qocalmanı gecikdirə bilən maddələrin birinci sırasındadır, çünki həmişə deyildiyi kimi, onları yeməklə orqanizm ən çox antioksidant qəbul edə bilər .

Həftədə ən azı 2 və ya 3 dəfə balıq yeyin. Bütün balıq növləri faydalıdır, lakin qızılbalıq, skumbriya, sardina, siyənək və tuna kimi yağlı balıqlarda ən çox omeqa-3 yağ turşusu var.

Gündə bir dəfə soya qidalarını yeyə bilmirsinizsə, heç olmasa, həftədə 2 və ya 3 dəfə istifadə edin. 

Optimal böyümə və qidalanma üçün kifayət qədər kalori istehlak edin. Yetkinlik yaşına çatdıqdan sonra kaloriləri azaldıb, çəkinizi normada saxlasanız, gəncliyinizi qorumaq və ömrünüzü uzatmaq üçün çox şey etmiş olarsınız. Qeyd edək ki, yaşlı və ya xəstə insanlar daha çox kaloriyə ehtiyac duyurlar.

Ət istehlakı bədən hüceyrələrinin məhvinə, qocalmasına, ürəyin zədələnməsinə və xərçəngə səbəb olur, lakin ətin düzgün bişirilmə üsulu kimi bəzi sadə prinsiplər tətbiq olunarsa, bu zədələrin qarşısını almaq olar. Qırmızı ət, toyuq və hətta balıq adi vaxtdan çox bişirilirsə, zərərli maddələr əmələ gətirir. Bu maddələr ət qızartarkən heyvan zülallarının qarşılıqlı təsirindən əmələ gəlir. Ətin bişirilməsində istifadə olunan istilik miqdarı bu maddənin istehsalına əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərir.  

Sarımsaq xərçəngin, qocalmanın səbəb olduğu beyin xəstəliklərinin və damarların tıxanmasının qarşısını alır. Çiy və ya bişmiş halda gündə bir diş sarımsaq istehlakı orqanizmə bu antioksidanların lazımi miqdarını təmin edir.

 Vitaminlər və minerallar immunitet sistemini gücləndirir, qocalma prosesini ləngidir və hətta 80 yaşdan yuxarı insanlarda da bir çox qırıq sümüklərin və sağalmaz əlilliklərin qarşısını alır, buna görə də qocalmadan əvvəl pəhrizinizə xüsusi diqqət yetirmək çox vacibdir.