Dərini çiçəklənmədə saxladığı üçün onu gözəllik və gənclik vitamini adlandırırlar. Kişilərin və qadınların reproduktiv sistemi üçün daha az əhəmiyyət kəsb etmir. Bununla belə, E vitamininin nəzarətsiz qəbulu təhlükəli ola bilər.

1922-ci ildə təcrübələr zamanı amerikalı bioloqlar Herbert Evans və Catherine Scott Bishop aşkar etdilər ki, yalnız süd məhsulları ilə qidalanan siçovullar reproduktiv funksiyanı itirirlər. Amma gəmiricilərin yeminə kahı və buğda rüşeyminin yağı əlavə edildikdə, vacib funksiya bərpa olundu.

Buna səbəb adı çəkilən məhsullarda “X faktoru” adlandırılan müəyyən bir maddənin olması idi. 1936-cı ildə Herbert Evans bu faktoru saf formada təcrid edə bildi. O, bunu tokoferol adlandırdı - "nəsil doğuran" (yunanca tocos - "övlad" və fero - "daşımaq").

Uzun müddətdir ki, tokoferolun yalnız məməlilərin çoxalmasına təsir edən bir hormon olduğuna inanılırdı. Lakin sonrakı tədqiqatlar göstərdi ki, bu, bütün bioloji aktiv maddələr qrupunu - tokoferollar, tokotrienollar və onların efir törəmələrini təmsil edən yağda həll olunan birləşmədir. Alfa-tokoferol ən böyük bioloji aktivliyə malikdir. Qarışıq E vitamini adlandırıldı.

Vitamin E bədənə yalnız qida ilə daxil olur. Çoxlu mənbələr var: bitki yağı, yumurta, dəniz balığı və dəniz məhsulları, göyərti, avokado, qoz-fındıq, günəbaxan tumu, paxlalılar, qarğıdalı və buğdanın cücərmiş taxılları. Bir şəxs müntəzəm və balanslı bir şəkildə yeyirsə, bu qida çatışmazlığı nadir hallarda müşahidə olunur.

Bağırsaqda E vitamini öd turşularının iştirakı ilə sorulur, limfaya daxil olur və aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin köməyi ilə qan vasitəsilə orqan və toxumalara daşınır. Onun çox hissəsi yağ toxumasında, qaraciyərdə, əzələlərdə və sinir sistemində olur.

Tipik olaraq, E vitamini bədəndə asanlıqla sorulur və yığılır, lakin olduqca yavaş xaric olur. Ancaq bağırsaqlarda yağların udulması pozulursa, məsələn, çölyak xəstəliyi, iltihablı bağırsaq xəstəlikləri (Crohn xəstəliyi) və digər xəstəliklərlə hipovitaminoz E mümkündür, bəzən radikal pəhrizlərlə inkişaf edir.

E vitamininin çoxlu sayda müsbət təsirləri, xüsusən də qocalma əleyhinə bir maddə və potensialı və əzələ gücünü artırmaq üçün bir vasitə kimi şöhrəti ona gətirib çıxardı ki, bir çox qadın və kişi vitamindən nəzarətsiz şəkildə istifadə etməyə başladılar. təhlükə. Fakt budur ki, E vitamini toxumalarda toplana bilən yağda həll olunan bir maddədir, buna görə də onun artıqlığı bədəndən tez xaric olan çox suda həll olunan maddələrdən daha təhlükəlidir.

Hipervitaminoz E ən çox onun əsassız istifadəsi səbəbindən baş verir. Bu vəziyyətin simptomları arasında allergik döküntü, qanın laxtalanma pozğunluqları, görmənin azalması (xüsusilə qaranlıqda), hipoqlikemiya (qanda qlükoza səviyyəsinin azalması), qan təzyiqinin artması, hipertansif böhrana qədər, qarın krampları, ürəkbulanma və ishal ola bilər.

Lakin təhlükə təkcə hipervitaminoz E ilə deyil, həm də bu sintetik vitaminin müntəzəm olaraq tövsiyə olunan orta dozalarda qəbul edilməsindən irəli gəlir. ABŞ, Kanada və Puerto-Rikodan olan təxminən 35 min kişinin iştirak etdiyi bir qrup amerikalı alim tərəfindən aparılan son araşdırma, alfa-tokoferolun (E vitamininin fraksiyalarından biri) istehlakının kişilərdə prostat xərçəngi riskini artıra biləcəyini göstərdi. 20% ilə. Ancaq yalnız sintetik vitaminlər təhlükə yaradır və onun təbii mənbələri heç bir təhlükə yaratmır.

E vitamini üçün gündəlik tələbat orta hesabla 10-30 mq təşkil edir və yaşa, cinsə, sağlamlıq vəziyyətinə və fiziki fəaliyyət səviyyəsindən asılıdır. Laboratoriyada E vitamini səviyyəsini təyin etmək üçün yüksək performanslı maye xromatoqrafiya (HPLC) istifadə edərək qan testi aparılır. Semptomlara əsaslanaraq E vitamini çatışmazlığından şübhələnmək çətindir, lakin daha tez-tez əzələ zəifliyi, yaraların zəif yaxşılaşması, quru dəri və saçlar, tez-tez infeksiyalar və reproduktiv uğursuzluq var.

Leyla