Bədəndə maqnezium çatışmazlığı olduqda iştahsızlıq, ürəkbulanma, qusma, saç tökülməsi, qəbizlik, yorğunluq və halsızlıq kimi əlamətlər meydana gələ bilər. Bu, həmçinin konsentrasiyanın olmamasına və zehni dumana səbəb ola bilər. 

 Foodinfo.az maqneziumla zəngin qidaları təqdim edir:

İSPANAQ

İspanağın tərkibində bol miqdarda C, E və B vitaminləri, maqnezium, dəmir və kalsium var. Buna görə də yüksək qida dəyərinə malikdir.

Bu bitkinin tərkibindəki A vitamini göz sağlamlığı üçün çox faydalıdır. İspanaq əhəmiyyətli sağlamlıq riski olan laxtalanmanı yavaşlatır və ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur.

QIRMIZI ÇUĞUNDUR 

1 stəkanında 154 mq. maqnezium var. Pazı antioksidant xüsusiyyətlərə malik tərəvəzdir. Tərkibindəki antioksidanlar sayəsində xərçəng əleyhinə xüsusiyyətləri xərçəngdən qoruduğunu göstərir.

Xüsusilə kolon xərçənginin qarşısını alır. A, C, D və K vitaminləri ilə zəngin olan pazı bu xüsusiyyətinə görə immunitet sistemini gücləndirir.

BALQABAQ TUMU 

 Balqabaq toxumu həmçinin dərinin qurumasının qarşısını alır və dəri üzərində və altında iltihablı toxumaların əmələ gəlməsinin qarşısını alır.

Qan sıxlığının tarazlaşdırılmasında süzgəc rolunu oynayan omeqa 6 kimi yağ turşuları qanın axıcılığını tarazlamağa kömək edir. Bundan əlavə, qidaların həzmini asanlaşdıraraq qida dəyərlərinin udulmasına müsbət təsir göstərir.

KEFİR 

Gündəlik istehlak edildikdə maddələr mübadiləsini rahatlaşdırıcı təsirə malik olduğu düşünülən kefirin qaraciyər və böyrək funksiyalarına da müsbət təsir etdiyi sübut edilmişdir.

Sıx mikroorqanizmləri və probiotik xüsusiyyətləri ilə bağırsaq florasının tənzimlənməsində də mühüm rol oynayır.

Bədən kifayət qədər kalsium aldıqda, bu kalsium birbaşa sümüklər üçün istifadə olunur. Bu mənada onun osteoporozun qarşısının alınmasında əhəmiyyəti özünü büruzə verir.

Kefir tərkibindəki kalsium və D vitamininin birləşməsi sayəsində sümükləri gücləndirir. D vitamini də kalsiumun yığılmasına kömək edir.

BADAM

Badam qırmızı qan hüceyrələrində E vitamini səviyyəsini artıraraq xolesterol riskini azaldır. Vitamin E və antioksidanlar da bədəndə oksidləşdirici zərərin qarşısını alır.

Badam ürək sağlamlığına fayda verən lipid və yağ səviyyələrini yaxşılaşdırmaqda təsirlidir.

QARA LOBYA 

Qara lobya orqanizmi gücləndirir, mədəaltı vəzinin düzgün işləməsinə və ürək ritminin nizamlı olmasına kömək edir.

Qara lobyanın tərkibində A, B2, B3, B6 və B9 vitaminləri, fol turşusu, kalsium, fosfor, sink, maqnezium, mis, dəmir və manqan kimi minerallar var. Həm də yüksək miqdarda lif ehtiva edir.

TÜND ŞOKOLAD 

 Orqanizmə çox şəkər qəbul edilərsə, diş çürüməsi, ürək problemləri yarana bilər və piylənmə riski artar. Bu səbəbdən gündə 25 qramdan (məsələn, 2,5 kvadrat) çox şokolad istehlak etməməlisiniz.

Hər 3 gündə 20 qram tünd şokolad istehlak etmək ideal seçim hesab olunur.