Yumurtaların üzərində gördüyümüz qırmızı ləkələr əslində qan ləkələri, yumurta sarısının səthindəki qan damcılarıdır. Yumurta istehsalçıları onları qüsur hesab etsələr də, yumurtlama dövründə bəzi toyuqlarda təbii olaraq qan ləkələri yaranır. Məşhur inancın əksinə olaraq bu ləkələr yumurtanın dölləndiyini göstərmir.

 Foodinfo.az-ın məlumatına görə, qan ləkələri toyuq yumurtalıqlarında və ya uşaqlıq borularında kiçik qan damarları yırtıldıqda yaranır. Toyuğun yumurtalıqları kiçik qan damarları ilə doludur və bəzən yumurta qoyma prosesində biri qırılır.

Follikül bir neçə qan damarı olan maye ilə dolu bir kisədir. O, yumurtlama prosesi zamanı partlaya və hər hansı bir qan damarı yırtılırsa, qan sarısı üzərində birləşə bilər.

Yumurta sarısı və ağ üzərində rast gəlinən başqa bir ləkə növü ət ləkələridir. Qan ləkələrindən fərqli olaraq ət ləkələri yumurta ağında qəhvəyi, qırmızı və ya ağ çöküntülər şəklində görünür.

Ət ləkələri ən çox yumurta ağlarında olur və adətən yumurta kanalından keçərkən yumurtanın götürdüyü toxuma parçalarından ibarətdir.

Sarısı üzərində qan ləkələri olan bir yumurta tapmaq olduqca nadirdir. Ticarət fabriklərində qoyulan bütün yumurtalarda qan və ət ləkələrinin yaranma tezliyi 1 faizdən azdır.

Yumurta rəngi qan ləkələrinin əmələ gəlməsinə səbəb olan faktordur. Qəhvəyi yumurta qoyan toyuqlarda bu ləkələrin tezliyi təxminən 18 faiz, ağ yumurtalarda isə cəmi 0,5 faizdir.

Bundan əlavə, yumurtlama dövrünün sonunda yaşlı toyuqlar və yenicə yumurtlamağa başlayan gənc toyuqlar qan ləkələri olan daha çox yumurta qoymağa meyllidirlər.

Qan ləkələri olan yumurta yeməkdən narahat ola biləcəyiniz başa düşüləndir, lakin ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamenti və Yumurta Təhlükəsizliyi Şurası kimi agentliklərə görə, yumurta düzgün bişirildiyi müddətcə qan ləkələri olan yumurtaları yemək təhlükəsizdir. Bununla belə, tərkibində qan ləkəsi olub-olmamasından asılı olmayaraq çiy və ya az bişmiş yumurta istehlak etmək salmonellyoz riskinizi artırır.

Salmonella bakteriya infeksiyası ishal, qızdırma və qarın kramplarına səbəb ola bilər. Həmçinin unutmayın ki, çəhrayı, yaşıl və ya qırmızı ağı olan yumurtalarda xarab bakteriyalar ola bilər və onlar atılmalıdır.