Göbələklər tərkibində az kalori və doymuş yağların az olması ilə yanaşı, bitki mənşəli zülal və qiymətli vitaminlər baxımından da faydalı qida hesab olunur. Foodinfo.az xəbər verir ki, “SberZdorovye” tibb şirkətinin qastroenteroloqu Olqa Evlaşeva göbələklərin faydaları ilə yanaşı, bəzi insan qrupları üçün ciddi təhlükə yarada biləcəyini açıqlayıb.

Həkimin sözlərinə görə, göbələklər B qrup vitaminləri ilə zəngindir və bu vitaminlər sinir sisteminin fəaliyyətini, həmçinin enerji mübadiləsini dəstəkləyir. Bundan başqa, göbələklərdə olan D vitamini sümüklərin möhkəmliyi və immunitetin güclənməsi üçün mühüm rol oynayır.

Mütəxəssis qeyd edib ki, göbələklər həmçinin selen və piridoksinlə zəngindir. Selen güclü antioksidant təsirə malikdir, piridoksin isə qırmızı qan hüceyrələrinin yaranmasında iştirak edir ki, bu da oksigenin orqanizmdə daşınması üçün vacibdir.

Evlaşeva bildirib ki, istiridyə göbələkləri az kalorili və karbohidratlı olmasına baxmayaraq, B qrup vitaminləri, fol turşusu, kalium və antioksidantlarla zəngindir. Şampinyonlar isə tərkibində B qrup vitaminləri, kalium, fosfor, maqnezium və selen kimi minerallarla yanaşı, həm də beta-qlükan adlı faydalı lif daşıyır.

Bununla yanaşı, həkim xəbərdarlıq edib ki, göbələkləri hər kəs yeyə bilməz. İlk növbədə, üç yaşına qədər uşaqlar və göbələyə qarşı allergiyası olan şəxslər bu məhsuldan uzaq durmalıdır. Çünki allergik reaksiya bəzən sadə dəri səpgisindən tutmuş həyati təhlükəli anafilaktik şoka qədər dəyişə bilər.

Mütəxəssis əlavə edib ki, hətta yeyilə bilən göbələklər də yalnız istilikdə bişirildikdən sonra qəbul olunmalıdır. Çiy və ya yarımçiy göbələklər ürəkbulanma, qusma və qarın ağrısı kimi əlamətlər yarada bilər.

Evlaşeva ən təhlükəli göbələklərə də diqqət çəkib. Onun sözlərinə görə, bəzi zəhərli növlər – məsələn, solğun çətənək, milçək göbələyi və qalereya göbələyi qaraciyər və böyrəklərdə geri dönüşü olmayan zədələnmələrə səbəb olur və onların zəhərinə qarşı təsirli dərman yoxdur.

Mütəxəssis insanlara yalnız etibarlı mənbədən götürülmüş göbələkləri istifadə etməyi və düzgün bişirməyə xüsusi diqqət göstərməyi tövsiyə edib.