Mövsüm bitdikdən sonra da giləmeyvələrin faydasını görmək istəyənlər üçün dondurmaq ən yaxşı üsullardan biridir. Foodinfo.az xəbər verir ki, ROSBİOTEX Universitetinin biotexnologiya və bioorqanik sintez kafedrasının dosenti Georgi Suslyanok giləmeyvələrin dondurulmasının onların dadını və teksturasını uzun müddət saxlamağa imkan verdiyini bildirib. Onun sözlərinə görə, düzgün dondurma və saxlama texnikası vitaminlərin və faydalı mikroelementlərin itkisini minimuma endirir, xüsusilə də istiliyə və oksigenə qarşı həssas olan B qrupu vitaminləri və C vitamini daha yaxşı qorunur.

Mütəxəssis məsləhət görür ki, giləmeyvələri əvvəlcə perqament kağızı sərilmiş siniyə tək qatla düzərək dondurucuya yerləşdirmək lazımdır. Təxminən 2–4 saat ərzində giləmeyvələr tam bərkidikdən sonra onları hava keçirməyən paketlərə və ya qablaşdırmalara yığmaq, içindəki artıq havanı çıxarmaq və möhkəm bağlamaq tövsiyə olunur. Bu üsul onların dadını, teksturasını və qida dəyərini daha uzun müddət saxlamağa imkan verir. Suslyanokun sözlərinə görə, belə saxlanılan giləmeyvələr sonradan smuzi, desert, sıyıq və bişirmələrdə rahatlıqla istifadə oluna bilər.

Fitokimya üzrə mütəxəssis, farmasevtika elmləri namizədi İqor Sokolskinin sözlərinə görə, sağlam bir insan üçün gündəlik üzüm və ya giləmeyvə miqdarı 200–300 qramdan artıq olmamalıdır. Onun fikrincə, bu miqdarın aşılması qanda qlükozanın səviyyəsinin kəskin artmasına, bədən çəkisinin yüksəlməsinə və dişlərdə kariyes riskinin artmasına səbəb ola bilər. Sokolskinin qeyd etdiyinə görə, 100 qram üzüm təxminən 65–70 kilokalori təşkil edir və bu da pəhrizdə nəzərə alınmalıdır.

O əlavə edib ki, 300 qramlıq bir boşqab üzüm artıq 200-dən çox kilokalori deməkdir və bu, kiçik bir qəlyanaltının kalorisinə bərabərdir. Buna görə də pəhrizinə diqqət edən insanlar giləmeyvə və meyvələrin miqdarına nəzarət etməlidirlər.

Mütəxəssislər ümumilikdə hesab edirlər ki, giləmeyvələrin düzgün şəkildə dondurulması onların tərkibindəki qida maddələrini, dad xüsusiyyətlərini və faydalarını mövsümdən asılı olmayaraq il boyu saxlamağa imkan verir. Əsas məsələ düzgün texnikaya əməl etmək və gündəlik qida rasionunda miqdara nəzarət etməkdir.