Alimlər dondurulmuş çörəyin faydalarını sübut etmək üçün geniş araşdırma aparıblar. Sosial şəbəkələrdə çörəyin dondurulmasının sağlamlığın yaxşılaşdırılması yolu kimi geniş müzakirələr apardığı bir vaxtda elmi araşdırmalar məsələyə daha balanslı bir baxış təklif edib.

Foodinfo.az Lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə “ScienceAlert” portalı məlumat yayıb.

Çörək bişirən zaman istilik xəmirdəki nişastanın jelatinləşməsinə səbəb olur, onu tüklü edir və tərkibindəki şəkərləri daha asan həzm edir. Bu, qan şəkəri və insulin səviyyələrində dəyişikliklərə səbəb ola bilər. Nəticədə maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərir. Tədqiqatçılar çörəyin dondurulmasına diqqət yetirməyiniz üçün bir neçə səbəb göstərirlər.

Tədqiqatçıların maraqlı kəşfi ondan ibarətdir ki, nişastanın soyudulması, o cümlədən dondurulması onu daha sabit formaya çevirir. Bu növ nişastanın həzm sistemində parçalanması daha çətindir, bu da öz növbəsində qan şəkərinin və insulin səviyyəsinin daha sabit olmasına kömək edə bilər.

Tibb və qidalanma üzrə aparıcı mütəxəssis Dwayne Mellorun fikrincə, dondurulmuş çörəyin bu xüsusiyyəti aclığa daha yaxşı nəzarət etmək və yeməkdən sonra şəkər və insulin səviyyələrini tənzimləmək üçün faydalıdır.

Çörəkdə davamlı nişastanın əmələ gəlmə dərəcəsi çörək bişirmə prosesi və sonrakı soyutma və ya dondurma da daxil olmaqla bir neçə amildən asılıdır. On sağlam könüllünün iştirak etdiyi araşdırma, evdə hazırlanmış çörəyin dondurulmasının qan şəkərinə təsirini əhəmiyyətli dərəcədə azaltdığını göstərib. Hətta sözügedən proses xüsusən daha sonra qızardıldığı zaman daha effektiv olduğu ortaya çıxıb.

Davamlı nişasta kolonda olan faydalı bakteriyalar üçün qidalanma mənbəyi kimi mühüm rol oynayır. Sonda qeyd etmək lazımdır ki, çörəyin dondurulması davamlı nişasta tərkibini artırmaqla bəzi sağlamlıq faydaları təmin edir.