Bitki çayları təravətləndirici xüsusiyyətlərinə və geniş spektrli sağlamlıq faydalarına görə dünyada məşhurdur. İçkinin tərkibindəki xüsusi lipidlər orqanizmin bir çox funksiyalarını qorumaq üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir.

Lent.az bildirir ki, “Food Chemistry” jurnalı bu yaxınlarda yapon alimlərinin apardığı araşdırmanın nəticələrini dərc edib.

Lipidlər müxtəlif qidalarda olan yağlar və yağlar da daxil olmaqla suda həll olunmayan üzvi maddələr qrupudur. Ancaq son vaxtlara qədər onlar çayın vacib komponentləri hesab edilmirdi.

Təhlil üçün alimlər Yaponiyada ənənəvi olaraq istifadə edilən dörd növ bitki çayını seçiblər: kumazasa, dokudami, yomoqi və suqina. Tədqiqat bioaktiv lipidlər də daxil olmaqla hər birində lipidlərdə əhəmiyyətli dəyişikliklər aşkar edib.

Qısa zəncirli hidroksid turşusu yağ turşusu esterləri (SFAHFA) xüsusilə diqqəti cəlb edir, onlardan bəziləri əvvəllər bitkilərdə tapılmamışdı. Bu SFAHFAs bağırsaq sağlamlığı üçün vacib metabolitlər ola bilər.

Bu lipidlərin kəşfi qida və tibbi tədqiqatlar üçün yeni perspektivlər açır, çünki onların bitki çaylarında konsentrasiyaları sağlamlıq üçün xüsusi təsir göstərə bilər.

Aşkar edilmiş lipidlərə həmçinin iltihab əleyhinə və qidalandırıcı xüsusiyyətləri ilə tanınan α-linolenik turşu və araxidon turşusu da daxildir. Alimlər lipid tərkibini daha yaxşı başa düşmək üçün tədqiqatlarını 40-dan çox bitki çayı növünə genişləndirməyi planlaşdırırlar.